Kondycja finansowa przedsiębiorstw przetwarzających mleko i produkujących sery z roku na rok jest coraz lepsza. Wpływ na to ma między innymi fakt, iż wartość sprzedaży jest znacznie wyższa od kosztów produkcji. W 2016 r. w porównaniu z rokiem 2015 w mleczarniach przetwarzających mleko i produkujących sery, zatrudniających co najmniej 10 osób, łączna wartość sprzedaży wzrosła o 2,7% do ponad 27,6 mld zł.
Wiele wskaźników rentowności właściwie wróciło do poziomu, bardzo dobrego pod tym względem 2013 roku. Mimo wzrostu kosztów, przede wszystkim materiałów i energii, rentowność zysku brutto zwiększyła się z 1,66% do 2,39%, rentowność netto z 1,31% do 1,95%. Jaka jest kondycja spółdzielni mleczarskich i firm zajmujących się przetwórstwem mleka na tle konkurencji będą mogły przekonać się te przedsiębiorstwa, które zgłoszą się do XI Rankingu Spółdzielni Mleczarskich. Przedsięwzięcie to nieprzerwanie organizowane jest od 2007 r. i poddaje firmy mleczarskie wielopłaszczyznowej analizie. Oceną tych podmiotów zajmuje się grono niezależnych ekspertów i znawców branży.
Celem Rankingu jest wyłonienie najbardziej dynamicznie rozwijających się podmiotów sektora mleczarskiego oraz laureatów kategorii specjalnych. Warto się do niego zgłosić już dziś! Udział jest bezpłatny.
Warunkiem uczestnictwa w XI Rankingu Spółdzielni Mleczarskich jest wypełnienie ankiety i przesłanie jej do 30 czerwca 2017 r. do biura Polskiej Izby Mleka w wersji elektronicznej na: doradztwo@izbamleka.pl lub w wersji papierowej na adres: Polska Izba Mleka, ul. Mickiewicza 7/23, 15-213 Białystok. XI Ranking Spółdzielni Mleczarskich jest dofinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Więcej szczegółów można znaleźć na stronie www.izbamleka.pl w zakładce Ranking 2017.
Rozstrzygnięcie XI Rankingu Spółdzielni Mleczarskich odbędzie się na uroczystej Gali podczas XV Forum Spółdzielczości Mleczarskiej, 18 października 2017 r. w Hotelu Narvil Conference & Spa w Serocku.
Organizatorzy XI Rankingu Spółdzielni Mleczarskich