– Obecnie bezpieczeństwo żywności oraz szerzej – bezpieczeństwo żywnościowe, obok militarnego, powinny być dla nas priorytetem – powiedział sekretarz stanu Jacek Czerniak podczas oficjalnego otwarcia XI Kongresu Bezpieczeństwa Żywności – „Jakość kluczem do sukcesu”.
Wiceminister Jacek Czerniak podkreślił, że każdy, jako konsument, codziennie podejmuje decyzje związane z jakością żywności.
– To nie są łatwe wybory. Zmiany klimatyczne i wzrost kosztów produkcji spowodowały wzrost cen produktów żywnościowych – zaznaczył sekretarz stanu Jacek Czerniak i podkreślił, że to główne przeszkody, z którymi muszą się mierzyć zarówno konsumenci jak i producenci.
Wiceminister Czerniak zapewnił, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, aby sprostać wyzwaniom związanym z bezpieczeństwem żywności, podejmuje działania na rzecz zrównoważonego rozwoju oraz współpracuje z ekspertami.
O Kongresie
Kongres Bezpieczeństwa Żywności to wydarzenie, które co roku odbywa się w Warszawie i jest poświęcone tematom związanym z jakością i bezpieczeństwem żywności. Wśród uczestników są m.in. przedstawiciele producentów żywności, dostawcy surowców i opakowań oraz jednostki certyfikujące.
Wydarzenie jest okazją do wymiany wiedzy i doświadczeń oraz dobrych praktyk w zakresie bezpieczeństwa żywności. Jest to również możliwość nawiązania kontaktów i współpracy z ekspertami i praktykami z sektorów związanych z bezpieczeństwem żywności.
Zdjęcia (6)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/