W I kwartale 2018 roku Grupa Kapitałowa Gobarto wypracowała blisko 12 mln zł skonsolidowanego zysku brutto przy przychodach w wysokości 551,12 mln zł. Zysk operacyjny Grupy wyniósł 14,43 mln zł, a zysk EBITDA (zysk powiększony o amortyzację) – 25,99 mln zł.
Utrzymujący się od dłuższego czasu ograniczony popyt Chin na wieprzowinę z Unii Europejskiej, nie wpłynął w pierwszych miesiącach tego roku na dalsze osłabienie cen trzody chlewnej w całej Europie, w tym również w Polsce. W pierwszym kwartale br. odnotowały one nieznaczny wzrost w porównaniu z końcówką 2017 r. Na początku marca 2018 r. pogłowie trzody chlewnej wynosiło 11 992,2 tys. sztuk i było wyższe o 84 tys. sztuk, tj. 0,7%, od stanu na koniec grudnia 2017 r. Pomimo zwiększonej liczebności stada świń, w okresie styczeń-luty 2018 r. nastąpił wzrost importu mięsa o 20% (dane MRIRW). Większą dynamikę odnotował również eksport wieprzowiny (o 7%), głównie za sprawą wzrostu eksportu mięsa do USA (+ 56%). W efekcie deficyt Polski w handlu wieprzowiną zwiększył się z 15 tys. t do 41 tys. t w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku.
W takim otoczeniu rynkowym Grupa Gobarto wypracowała w I kwartale 2018 roku 11,98 mln zł skonsolidowanego zysku brutto przy przychodach wyższych niż rok wcześniej w analogicznym okresie o 38,6% i wynoszących 551,12 mln zł. Przychody z eksportu wyniosły 75,44 mln zł, czyli o 22,2% więcej r/r, co dało 13,69% udziału w przychodach ogółem. Zysk operacyjny Grupy osiągnął wartość 14,43 mln zł, zysk EBITDA wyniósł 25,99 mln (o 28,4% więcej r/r), a zysk netto – 8,05 mln zł.
Segmentem, który miał największy wpływ na poprawę wyników Grupy był segment Mięso i wędliny reprezentowany przez spółkę Gobarto S.A. Jego przychody wyniosły 424,95 mln zł, a zysk operacyjny 14,69 mln zł. EBITDA spółki osiągnęła wartość 15,48 mln zł.
Mimo ograniczonego dostępu do wielu krajów, systematycznie poszerzamy portfolio naszych rynków eksportowych, utrzymując udział eksportu w przychodach ogółem na stałym, wysokim poziomie. Ostatnie miesiące upłynęły pod znakiem rozbudowy oraz porządkowania struktury naszej Grupy. Było to konieczne, aby móc systematycznie zwiększać naszą wartość rynkową oraz budować potencjał dla dalszego rozwoju w segmencie mięsa i wędlin oraz segmencie przetwórczym, czego efekty będą widoczne w kolejnych kwartałach. – przekonuje Dariusz Formela, Prezes Zarządu Gobarto S.A.
Dalszy proces odbudowy rynku trzody chlewnej w kraju
Gobarto systematycznie rozwija program „Gobarto 500”, stymulujący krajową produkcję mięsa wieprzowego. Projekt opiera się na partnerskiej współpracy Spółki z rolnikiem w obszarze chowu trzody chlewnej. Kooperacja odbywa się przy wsparciu techniczno-merytorycznym Gobarto i polega na wybudowaniu na gruncie rolnika budynku inwentarskiego na 2000 szt. trzody chlewnej. Umowa zawierana jest na okres 15 lat i gwarantuje rolnikowi wysokie wynagrodzenie do 10 tys. zł miesięcznie (kwota niezależna od sytuacji na rynku trzody chlewnej oraz po opłaceniu rat kredytu i kosztów bieżącego funkcjonowania fermy pod warunkiem spełnienia określonych warunków operacyjnych tuczu). Przez cały okres umowy hodowca korzysta również z merytorycznego wsparcia Gobarto, dostępu do wysokiej jakości warchlaka oraz paszy.