W trzech kwartałach 2017 roku Grupa Gobarto wypracowała 29,9 mln zł skonsolidowanego zysku netto przy przychodach w wysokości 1,28 mld zł. Zysk operacyjny Grupy wyniósł ponad 42,4 mln zł, a zysk EBITDA (zysk powiększony o amortyzację) – 62 mln zł.
W pierwszej połowie tego roku mieliśmy do czynienia z rekordowo wysokimi cenami trzody chlewnej, co powodowało większą opłacalność hodowli świń, ale też i wyższe koszty dla producentów mięsa i wędlin skupujących zwierzęta na ubój.
W trzecim kwartale br. zarysował się nieznaczny spadek cen żywca wieprzowego, związany ze spadkami cen na rynku unijnym, wynikającymi ze znaczącego zmniejszenia popytu importowego ze strony Chin. Ważnym czynnikiem wspierającym ceny był eksport, jednak w Polsce nadal utrzymuje się ujemne saldo handlu zagranicznego mięsem wieprzowym, które w okresie od stycznia do sierpnia tego roku zmniejszyło się o 14% do 133,3 tys. ton.
W takich warunkach rynkowych Grupa Gobarto wypracowała po trzech kwartałach tego roku 29,9 mln zł skonsolidowanego zysku netto (wzrost r/r o 110,7%) przy przychodach wyższych niż rok wcześniej o 20,5% i wynoszących 1,28 mld zł. Przychody z eksportu wyniosły 180,5 mln zł, czyli o 56,9% więcej r/r, co dało 14,1% udział w przychodach ogółem. Zysk operacyjny Grupy osiągnął wartość 42,8 mln zł i był wyższy o 93,3% od uzyskanego po III kwartale 2016 roku. W raportowanym okresie Grupa wypracowała 62 mln zysku EBITDA – o 62,5% więcej r/r.
Segmentem, który miał największy wpływ na poprawę wyników Grupy był segment Mięso i wędliny reprezentowany przez spółkę Gobarto S.A. Jego przychody wyniosły 1,22 mld zł, a zysk operacyjny 25,8 mln zł. EBITDA Gobarto S.A. osiągnęła wartość 36,7 mln zł.
– Konsekwentnie realizujemy plan rozwoju oparty o przyjętą strategię na lata 2015-2019, a dobre wyniki finansowe są potwierdzeniem słuszności obranego kierunku. Od dłuższego czasu skupiamy się na rozwijaniu sieci hurtowni oraz poszerzaniu portfolio rynków eksportowych. Ostatnie przejęcia pozwolą nam rozszerzyć zakres działania terytorialnego segmentu dystrybucyjnego i zwiększyć ekspansję w zakresie sprzedaży mięsa, drobiu i wędlin, w tym również w obszarze przetwórstwa. Liczymy, że w kolejnych miesiącach, mimo coraz bardziej widocznego trendu spadkowego cen żywca wieprzowego, utrzymamy dotychczasową, wysoką dynamikę wzrostu przychodów oraz zysku. Pracujemy też intensywnie nad rozbudową zaplecza surowcowego.- mówi Dariusz Formela, Prezes Zarządu Gobarto S.A.
Rozbudowa Grupy
W dniu 31 października br. Gobarto S.A. podpisało ze spółką Cedrob S.A. warunkową umowę dotyczącą nabycia 100% akcji w kapitale zakładowym Zakładów Mięsnych Silesia S.A., produkujących i sprzedających przetwory z mięsa czerwonego i drobiowego. Tego samego dnia Spółka zawarła również umowę dotyczącą kupna należących do Cedrobu zakładu przetwórstwa w Ciechanowie oraz dwudziestu pięciu sklepów firmowych.
W dniu 2 listopada br. Spółka nabyła 100% udziałów w firmie Jama z Wałbrzycha, specjalizującej się w dystrybucji mięsa i wędlin.
Odbudowa rynku trzody chlewnej w kraju
Jednocześnie Gobarto prowadzi działania mające na celu odbudowę rynku trzody chlewnej w kraju. W tym celu Spółka wdrożyła program „Gobarto 500”, stymulujący krajową produkcję mięsa wieprzowego. Projekt opiera się na partnerskiej współpracy Spółki z rolnikiem w obszarze chowu trzody chlewnej. Kooperacja odbywa się przy wsparciu techniczno-merytorycznym Gobarto i polega na wybudowaniu na gruncie rolnika budynku inwentarskiego na 2000 szt. trzody chlewnej. Umowa zawierana jest na okres 15 lat i gwarantuje rolnikowi wysokie wynagrodzenie do 10 tys. zł miesięcznie (kwota niezależna od sytuacji na rynku trzody chlewnej oraz po opłaceniu rat kredytu i kosztów bieżącego funkcjonowania fermy pod warunkiem spełnienia określonych warunków operacyjnych tuczu). Przez cały okres umowy hodowca korzysta również z merytorycznego wsparcia Gobarto, dostępu do wysokiej jakości warchlaka oraz paszy.