Projekt wdrożeniowy „Budowa wspierającej kultury pracy w IJHARS poprzez zarządzanie projektami z apetytem na ewolucyjny turkus” wszedł w fazę realizacji zaplanowanych szkoleń.
2 października b.r. pierwsza grupa pracowników Inspekcji rozpoczęła poszerzanie wiedzy z zakresu prac projektowych i współpracy w interdyscyplinarnych zespołach.
Uczestnicy szkolenia to przedstawiciele różnych jednostek organizacyjnych, zarówno biur i laboratoriów Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, jak i Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Celem trzydniowego szkolenia było nabycie i rozwój umiejętności współpracy w zespołach projektowych oraz podniesienie świadomości w zakresie specyfiki pracy projektowej, w tym efektywnej komunikacji, planowania i organizacji pracy własnej, zróżnicowania ról w zespole projektowym. Obok części teoretycznej, pracownicy Inspekcji uczestniczyli w zajęciach warsztatowych, symulacjach i grach integracyjnych, które pozwoliły w praktyce dotknąć problemów prac projektowych. Formuła szkolenia sprzyjała również poprawie komunikacji, aktywizacji pracowników, wzmocnieniu zaufania i więzi między pracownikami z różnych szczebli struktury organizacyjnej IJHARS. Szkolenie przyczyniło się do pogłębienia poczucia wspólnoty organizacyjnej, która, mamy nadzieję, zaprocentuje w przyszłości bardziej sprawną realizacją zadań oraz szybszą odpowiedzią na pojawiające się szanse i wyzwania stawiane naszej instytucji.
Mając na uwadze znaczenie i rolę przywództwa w zarządzaniu projektami oraz istotę realnego zaangażowania kierownictwa, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wraz z Zastępcą Głównego Inspektora i Dyrektor Generalną osobiście spotkali się z uczestnikami podczas drugiego dnia szkolenia.
Projekt wdrożeniowy IJHARS, realizowany w ramach szerszego projektu ponadnarodowego SYNERGIA - Sieć współpracy i wymiany doświadczeń urzędników wysokiego szczebla z Europy Środkowej i Wschodniej (nr projektu: POWR.04.03.00-00-0001/19-00), koordynowanego przez Krajową Szkołę Administracji Publicznej, zakłada przeszkolenie łącznie grupy 120 pracowników Inspekcji. Kolejne szkolenia odbędą się w najbliższych tygodniach.
(mch)
Zdjęcia (12)
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars