Oznaczenie znakiem jakości „Poznaj Dobrą Żywność” jest wyróżnieniem produktu przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz informacją, która pomaga konsumentom w wyborze żywności o wysokiej jakości.
Znak „Poznaj Dobrą Żywność” przyznawany jest artykułom rolno – spożywczym charakteryzującym się specyficznymi cechami lub wymaganiami jakości handlowej, w szczególności w zakresie sposobu produkcji, składu lub właściwości organoleptycznych.
Nadanie tego znaku jakości wymaga m.in. uzyskania opinii Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych dotyczącej jakości handlowej. Podczas rozpatrywania przedłożonej dokumentacji, weryfikacji podlega m.in. spełnienie przez zgłoszony produkt wymagań określonych w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowych deklaracji podanych przez jego producenta.
W 2020 r. Główny Inspektor JHARS wydał 130 opinii:
- 60 dla przetworów mlecznych,
- 15 dla przetworów owocowych i warzywnych,
- 11 dla soków i nektarów,
- 9 dla miodu,
- 9 dla przetworów mięsnych,
- 8 dla wyrobów piekarskich,
- 5 dla koncentratów spożywczych,
- 5 dla przetworów zbożowych,
- 2 dla świeżych owoców i warzyw,
- 2 dla wyrobów cukierniczych,
- 4 dla innych produktów (wyrobu ciastkarskiego, siemienia lnianego, fermentowanego napoju winiarskiego i syropu lawendowego).
Szczegóły dotyczące programu „Poznaj Dobrą Żywność” oraz lista wyróżnionych produktów dostępne są na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (w zakładce: Co robimy – Jakość żywności – Poznaj Dobrą Żywność).
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars