W dniach 26 – 27 września 2022 r. odbyła się wizyta wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka w Japonii. Wicepremier reprezentował rząd na uroczystościach pogrzebowych byłego premiera Japonii Shinzō Abe. W wydarzeniu uczestniczyło 218 delegacji zagranicznych, w tym 35 głów państw.
Agenda wizyty objęła również rozmowy z ministrem rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa Tetsuro Nomurą oraz kurtuazyjne spotkanie z premierem Japonii Fumio Kishidą.
Spotkanie z premierem Japonii
Wicepremier Henryk Kowalczyk złożył w imieniu polskiego rządu kondolencje z powodu tragicznej śmierci byłego premiera Shinzō Abe i podkreślił zasługi tego wybitnego polityka w rozwoju stosunków dwustronnych. W trakcie sprawowania przez Shinzō Abe funkcji premiera relacje z Japonią zostały podniesione do rangi Partnerstwa Strategicznego. Szczególną rolę w umacnianiu przyjaznych kontaktów między obydwoma narodami odegrała małżonka Shinzō Abe. Pani Akie Abe propaguje jako honorowa przewodnicząca Ośrodka Opieki Społecznej Fukudenkai wiedzę o kilkuset osieroconych na Syberii polskich dzieciach, które znalazły schronienie w Japonii w latach 20-tych XX wieku.
Rozmowa z premierem Fumio Kishidą była także okazją do wymiany opinii nt. aktualnej sytuacji międzynarodowej spowodowanej wojną w Ukrainie. Wicepremier Henryk Kowalczyk wyraził podziękowania dla japońskiego rządu i społeczeństwa za ofiarność i pomoc udzielaną ukraińskim uchodźcom przebywającym w Polsce.
Rozmowy ministrów rolnictwa
Spotkanie ministrów rolnictwa Polski i Japonii miało wymiar historyczny – ostatnie rozmowy na tym szczeblu odbyły się w 2009 r. Rozmowa ministrów posłużyła przede wszystkim omówieniu stanu i perspektyw rozwoju dwustronnej współpracy gospodarczej w ramach Partnerstwa Strategicznego, w tym zwiększenia eksportu polskiej żywności na rynek japoński.
– Cieszy fakt, że polska żywność zyskała uznanie wymagających importerów i konsumentów japońskich. Liczę, że decyzja władz japońskich z sierpnia br. o przywróceniu możliwości eksportu mięsa drobiowego z Polski przyczyni się do dalszego zwiększenia obrotów handlowych – powiedział wicepremier Kowalczyk.
Szef polskiego resortu rolnictwa wyraził również oczekiwanie zakończenia uzgodnień dotyczących eksportu z Polski przetworzonego termicznie mięsa drobiowego i produktów drobiowych oraz sprawnego przebiegu procedur mających na celu otwarcie rynku japońskiego dla polskich borówek.
Szef japońskiego resortu rolnictwa podziękował delegacji polskiej za wizytę w Tokio i udział w uroczystościach pogrzebowych byłego premiera Shinzō Abe. Z uznaniem odniósł się do wsparcia niesionego przez Polaków wobec uchodźców z Ukrainy. Poinformował także o planach organizacji w Japonii w 2023 r. spotkania ministrów rolnictwa krajów G7.
Rozmówcy wyrazili oczekiwanie zwiększenia polsko-japońskiej wymiany handlowej artykułami rolno-spożywczymi, także w ramach Umowy o partnerstwie gospodarczym między Unią Europejską a Japonią (EPA), która weszła w życie 1 lutego 2019 roku.
W rozmowach nie zabrakło wątku bezpieczeństwa żywnościowego na świecie w kontekście wojny w Ukrainie.
Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi z Japonią
Japonia jest istotnym partnerem Polski w sektorze rolno-spożywczym. Rynek ten cieszy się niezmiennie dużym zainteresowaniem polskich przedsiębiorców. W 2021 r. odnotowaliśmy 54% wzrost wartości polskich towarów wysyłanych do Japonii do poziomu 95,2 mln euro (w 2020 r. wartość eksportu wyniosła 61,6 mln euro). Najważniejszą pozycję w eksporcie zajmuje mięso wołowe. W sierpniu 2022 r. władze japońskie uznały wybrane regiony Polski za wolne od grypy ptaków. Oznacza to przywrócenie możliwości eksportu mięsa i produktów drobiowych z 15 polskich województw.
Zdjęcia (7)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/