Eksperci z Dubai Municipality, emiratu Zjednoczonych Emiratów Arabskich, przyjmującego 95% importu do tego kraju, odbyli w dniach 15-18 października 2018 r. wizytę studyjną w Polsce. Celem wizyty było porównanie polskiego systemu bezpieczeństwa żywności i standardów emirackich, a w konsekwencji zmniejszenie częstotliwości kontroli przesyłek żywności z Polski, ocenianej jako bezpieczny partner. Dubajscy eksperci odbyli spotkanie w Głównym Inspektoracie Weterynarii, podczas którego poznali procedurę certyfikacji eksportu żywności pochodzenia zwierzęcego oraz nadzór weterynaryjny nad zakładami produkującymi żywność. Ponadto eksperci odwiedzili Powiatowego Lekarza Weterynarii certyfikującego przesyłki do Zjednoczonych Emiratów Arabskich (ZEA) oraz ubojnię drobiu produkującą towary eksportowane na ten rynek. Podczas spotkań z przedstawicielami Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego eksperci uzyskali m.in. informacje, jak przebiega certyfikacja fitosanitarna towarów roślinnych. Przedstawiciele Dubai Municipality odwiedzili również Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, gdzie mieli okazję zapoznać się z laboratoryjną kontrolą żywności przeznaczonej na eksport. Na zakończenie wizyty zorganizowano warsztaty w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa, podczas których emiraccy eksperci odbyli spotkanie z przedsiębiorcami eksportującymi do ZEA.
W wyniku wizyty eksperci z Dubai Municipality zadeklarowali wprowadzenie ułatwień w imporcie bezpiecznej polskiej żywności w porcie w Dubaju.
Źródło
Główny Inspektorat Weterynarii
https://www.wetgiw.gov.pl/