Serdecznie zapraszamy do udziału w V Ogólnokrajowej konferencji na temat śruty rzepakowej pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego”, która odbędzie się 21 października 2021 r. w Wysokiem Mazowieckiem.
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, we współpracy z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, już po raz kolejny organizuje doroczną konferencję dla producentów rolnych promującą wykorzystanie krajowych rodzimych pasz rzepakowych. Wydarzenie odbędzie się 21 października 2021 r. w Wysokiem Mazowieckiem (Hotel Odessa, ul. Przemysłowa 6).
W ostatnich latach zauważalna jest tendencja wzrostowa w wielkości podaży nasion rzepaku, co widoczne także było poprzez ustanowienia rekordowego przerobu przez firmy członkowskie PSPO w sezonie 2021/2021. Skłania to do refleksji na temat wykorzystania śruty rzepakowej w rodzimej hodowli, w szczególności tam, gdzie bariery jej zastosowania często znacznie wykraczają ponad realia praktyczne, a tak jest zwłaszcza w przypadku przeżuwaczy. W tym roku już po raz drugi swoją uwagę w historii naszej konferencji koncentrujemy na producentach mleka, których serdecznie zapraszamy do spotkania z uznanymi ekspertami żywieniowymi i praktykami z powodzeniem stosujących śrutę rzepakową w skarmianiu krów mlecznych.
Udział w konferencji jest bezpłatny.
Więcej informacji mogą Państwo uzyskać kontaktując się z biurem PSPO
Zgłoszenia uczestnictwa w konferencji prosimy zgłaszać mailowo na adres: biuro@pspo.com.pl
PROGRAM:
10.00 Rozpoczęcie konferencji
- Iwona Dyba, Redaktor Naczelna Farmer.pl
10.00 – 10.15 Otwarcie konferencji i powitanie uczestników:
- Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju;
- Wojciech Mojkowski, Dyrektor, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Szepietowie - Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych
10.15 – 10.30 Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie
- Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
10.30 – 11.15 Produkty uboczne przemysłu olejarskiego w żywieniu bydła
- prof. dr hab. Marcin Gołębiewski, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
11.15 – 12.00 Dlaczego poekstrakcyjna śruta rzepakowa jest lepsza dla krów mlecznych niż poekstrakcyjna śruta sojowa?
- prof. dr hab. Zygmunt Kowalski, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
12.00 – 12.30 Przerwa kawowa
12.30 – 13.00 Możliwości wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w paszach starterowych dla cieląt
- dr hab. Paweł Górka,Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
13.00 – 13.20 Praktyczne aspekty stosowania śruty rzepakowej w żywieniu stada bydła
mlecznego
- Ewelina Szmurło, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
13.20 – 14.30 Debata ekspercka
- Piotr Szysz, Przewodniczący Zespołu roboczego ds. śruty rzepakowej PSPO;
- Wojciech Mojkowski, PODR w Szepietowie
- Juliusz Młodecki, Prezes KZPRiRB
- dr Dariusz Piątek – przedstawiciel PFHBiPM;
- Jarosław Iwaniuk – przedstawiciel sektora paszowego
14.30 – 14.40 Podsumowanie i zakończenie konferencji
14.40 Obiad
Konferencja jest finansowana w Funduszu Promocji Roślin Oleistych