Szansa na powrót mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt

Aktualności Rolnicze

Szansa na powrót mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierzątZakaz dodawania białek zwierzęcych do pasz został wprowadzony w 2001 roku po wybuchu epidemii choroby szalonych krów (BSE). Uznano wtedy, że jedną z przyczyn pojawienia się tej choroby jest karmienie bydła mączkami pochodzącymi od krów. Postulaty do Komisji Europejskiej o przywrócenie wykorzystywania białek w żywieniu zwierząt trwały od kilkunastu lat. Wielkopolska Izba Rolnicza także wielokrotnie wnioskowała [więcej...]

Sprostowanie informacji zawartych w artykule ŚwiatRolnika.info dotyczącym wykorzystania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt gospodarskich

Aktualności Rolnicze

Sprostowanie informacji zawartych w artykule ŚwiatRolnika.info dotyczącym wykorzystania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt gospodarskich W związku z opublikowaniem w dniu 1 marca 2020 roku na portalu internetowym „Świat Rolnika INFO” (https://swiatrolnika.info/jest-pozwolenie-na-maczki- mieso-kostne-w-paszach) artykułem dotyczącym możliwości wykorzystania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt gospodarskich (trzoda chlewna, drób) uprzejmie informuję, że podane w artykule dane mogą wprowadzać w błąd hodowców zwierząt [więcej...]

KE proponuje złagodzenie zakazu paszowego „feed ban”

Aktualności Rolnicze

KE proponuje złagodzenie zakazu paszowego „feed ban”25 lutego 2020 roku w Brukseli odbyło się spotkanie Grupy Roboczej Komisji Europejskiej ds. TSE. Rozmowy dotyczyły możliwości wprowadzenia zmian legislacyjnych pozwalających na dopuszczenie do stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich (drób, trzoda chlewna) przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego (PAP) na określonych zasadach. Zgodnie z zaproponowanymi przez Komisję Europejską zmianami, planowane jest [więcej...]

Plany Komisji Europejskiej dotyczące złagodzenia zakazu paszowego tzw. feed banu

Aktualności Rolnicze

Plany Komisji Europejskiej dotyczące złagodzenia zakazu paszowego tzw. feed banu W dniu 25 lutego 2020 roku w Brukseli odbyło się spotkanie Grupy Roboczej Komisji Europejskiej ds. TSE, w trakcie którego omawiane były m.in. kwestie dotyczące możliwości wprowadzenia zmian legislacyjnych pozwalających na dopuszczenie do stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich (drób, trzoda chlewna) przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego (PAP) na określonych zasadach. Zgodnie z zaproponowanymi przez Komisję [więcej...]

III Ogólnokrajowa konferencja na temat śruty rzepakowej

Aktualności Rolnicze

III Ogólnokrajowa konferencja na temat śruty rzepakowej  „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej” to tytuł konferencji, której trzecia edycja odbyła się 19 listopada br. we Włoszakowicach w powiecie leszczyńskim. W tym roku spotkanie koncentrowało się wokół możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu drobiu oraz bydła mięsnego. Rzepak to w Polsce najpopularniejsza roślina oleisto-białkowa. Jesteśmy [więcej...]

Stosowanie ziół w żywieniu bydła

Aktualności Rolnicze

Stosowanie ziół w żywieniu bydła Zioła, rośliny odznaczające się właściwościami leczniczymi, których nie są wstanie zastąpić substancje syntetyczne.   W Polsce zioła występują dosyć powszechnie i stanowią 230 gatunków, z czego 60 uprawianych. Współczesny konsument oczekuje spożywania produktów pochodzących od zwierząt żywionych paszami pozbawionymi antybiotyków i niemodyfikowanych genetycznie. Popyt na tego typu [więcej...]

Mity w żywieniu człowieka - Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej SGGW

Aktualności Rolnicze

Mity w żywieniu człowieka - Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej SGGW Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Uroczystym spotkaniem Wszechnicy Żywieniowej w dn. 12 czerwca 2019 r. kończymy dwudziesty piąty rok jej działalności. Będziemy bardzo zaszczyceni, jeśli wezmą Państwo udział w naszym Jubileuszu. Serdecznie zapraszamy zarówno naszych stałych słuchaczy, jak również [więcej...]

Zioła i rośliny przyprawowe – znaczenie w żywieniu

Aktualności Rolnicze

Zioła i rośliny przyprawowe – znaczenie w żywieniu Mamy początek roku, podsumowania i nowe wyzwania. Jaki był 2018 r. na naszych talerzach? Był to okres, w którym została rozbudzona świadomość ekologiczna. Doceniliśmy lokalność i jakość produktów, ale też zwróciliśmy uwagę na ilości spożywanego jedzenia oraz odpadków, które produkujemy. Wiele osób na skutek trwającej dyskusji na temat wad i zalet konsumpcji mięsa rozpoczęło przygodę [więcej...]

Wniosek o zniesienie zakazu stosowania maczek zwierzęcych w żywieniu drobiu

Aktualności Rolnicze

Wniosek o zniesienie zakazu stosowania maczek zwierzęcych w żywieniu drobiu Zarząd Krajowej Rady Izb zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zniesienia zakazu stosowania maczek zwierzęcych w żywieniu drobiu. Przekazano, że od wielu lat w związku chorobą BSE, w prawie paszowym krajów UE obowiązuje zakaz stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt. Skutkiem tego zakazu jest wzrost kosztów produkcji związany z koniecznością stosowania zamienników [więcej...]

Płynne żywienie to niższe koszty

Informacje Prasowe

Płynne żywienie to niższe kosztyHodowcy z całego świata od lat dostrzegają zalety płynnego żywienia. Świadczy o tym, chociażby wielkość rynku pasz płynnych w USA – prognozy wskazują, że do 2024 r. będzie to aż 155 mln ton. W Polsce żywienie płynne wciąż nie jest tak powszechne, jak np. u naszych zachodnich sąsiadów. Liczby mówią jednak same za siebie. Pasze te są coraz bardziej popularne ze względu na niższe koszty oraz możliwości [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejRelacja ze szkolenia pt. „Zioła w domu i w gospodarstwie - zastosowanie ziół w kosmetyce i żywieniu zwierząt"

Aktualności Rolnicze

Relacja ze szkolenia pt. „Zioła w domu i w gospodarstwie - zastosowanie ziół w kosmetyce i żywieniu zwierzątW dniach 3-4 września 2018 r. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie zorganizowało szkolenie pt. „Zioła w domu i w gospodarstwie - zastosowanie ziół w kosmetyce i żywieniu zwierząt". W szkoleniu wzięli udział specjaliści i doradcy zatrudnieni w wojewódzkich ośrodkach doradztwa rolniczego oraz w Centrum Doradztwa Rolniczego, przede wszystkim były to osoby odpowiedzialne za [więcej...]

Unikatowa technologia CDS&Protect

Informacje Prasowe

Unikatowa technologia CDS&Protect   Efektywność produkcji zwierzęcej w Polsce z roku na rok rośnie. Przyczyniają się do tego coraz bardziej innowacje oraz nowoczesne rozwiązania żywieniowe. Wpływ na wzrost wydajności żywienia krów czy trzody chlewnej mają także nowoczesne technologie produkcji, jak np. CDS&Protect.  Technologia CDS&Protect (Cold Disc Spraying and Protect), stosowana jedynie w wytwórni premiksów De Heus w [więcej...]

Kolejna obora otwarta – tym razem z halą udojową typu rybia ość

Informacje Prasowe

Kolejna obora otwarta – tym razem z halą udojową typu rybia ość  W niedzielę - 8 lipca 2018 r. - we wsi Janowo uroczyście otwarto nowoczesną wolnostanowiskową oborę dla ok. 80 krów dojnych. Właściciele – Państwo Izabela oraz Marek Nowakowscy – prowadzą rodzinne gospodarstwo już od pięciu pokoleń, o czym opowiadał inwestor w trakcie emocjonalnego przemówienia. Nowa obora to połączenie nowoczesnych trendów w hodowli oraz zaawansowanej technologii, które [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejSzkolenie pt. „Zioła w domu i w gospodarstwie - zastosowanie ziół w kosmetyce i żywieniu zwierząt"

Aktualności Rolnicze

Szkolenie pt. „Zioła w domu i w gospodarstwie - zastosowanie ziół w kosmetyce i żywieniu zwierząt  Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie zaprasza na szkolenie pt. „Zioła w domu i w gospodarstwie - zastosowanie ziół w kosmetyce i żywieniu zwierząt". Szkolenie odbędzie się w dniach 3-4 września 2018 r.  Celem szkolenia pn. „Zioła w domu i w gospodarstwie - zastosowanie ziół w kosmetyce i żywieniu zwierząt” jest edukacja pracowników doradztwa rolniczego z [więcej...]

Szkolenie pn.: Rola i znaczenie drobiu w żywieniu człowieka

Aktualności Rolnicze

Szkolenie pn.: Rola i znaczenie drobiu w żywieniu człowieka Kontynuując działania szkoleniowo – informacyjne z zakresu wiejskiego gospodarstwa domowego, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie zaprasza na kolejne szkolenie, tym razem o tematyce: „Rola i znaczenie drobiu w żywieniu człowieka", które odbędzie się w siedzibie CDR w Brwinowie w dniach 1-2 marca 2018 r. Szkolenie skierowane jest do doradców zajmujących się tematyką gospodarstwa domowego, w [więcej...]

Żywienie szyte na miarę koni - mniej zbóż, więcej włókna dla zdrowia i kondycji koni

Informacje Prasowe

Żywienie szyte na miarę koni - mniej zbóż, więcej włókna dla zdrowia i kondycji koni    Dobrze zbilansowana dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. W żywieniu koni szczególnie ważne jest, aby dostawały odpowiednią dawkę dobrze dobranej paszy. Nie można zapominać, że potrzeby tych zwierząt uzależnione są od wieku, rodzaju wykonywanej aktywności, czy też pory roku. Jak zatem zadbać o zdrowie i kondycję koni? Każde zwierzę jest inne i wymaga indywidualnego podejścia. Podczas [więcej...]

Szkolenie - Wykorzystanie pasz objętościowych w żywieniu krów mlecznych

Aktualności Rolnicze

Szkolenie - Wykorzystanie pasz objętościowych w żywieniu krów mlecznychCentrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu zaprasza doradców rolniczych i specjalistów ds. produkcji zwierzęcej z Wojewódzkich Ośrodków Doradztwa Rolniczego, Izb Rolniczych, jak i prywatnych podmiotów doradczych oraz nauczycieli szkół rolniczych, producentów rolnych na szkolenie nt.: „Wykorzystanie pasz objętościowych w żywieniu krów mlecznych” organizowane [więcej...]

Numery z jajam

Aktualności Rolnicze

Numery z jajam Wykrycie fipronilu na fermach w Belgii, Holandii i Niemczech oraz przypadki ptasiej grypy we Włoszech spowodowały wzrost popytu zagranicznego na jaja z Polski. Krajowi producenci chętnie eksportują swoje produkty, co powoduje wzrost cen na naszym rynku. Jak powiedział dla TVN 24 Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz: "Zawirowania na rynku występują w najgorszym możliwym momencie, czyli tuż [więcej...]

Wyjątkowy weekend dla hodowców bydła, drobiu i trzody

Informacje Prasowe

Wyjątkowy weekend dla hodowców bydła, drobiu i trzody   Wyjątkowy weekend dla hodowców bydła, drobiu i trzody chlewnej, czyli Agro Days już w sobotę i niedzielę 10.10.2017 Jak podnieść wydajność mleczną, co zrobić by zwiększyć produkcyjność loch, jak produkować bez antybiotyków, o czym pamiętać projektując lub remontując obiekt inwentarski, jakie są aktualne trendy i perspektywy rozwoju rynku? To tylko kilka pytań, na które hodowcom z całej Polski odpowiedzą [więcej...]

Spotkanie Zespołu ds. alternatywnych źródeł białka

Aktualności Rolnicze

Spotkanie Zespołu ds. alternatywnych źródeł białkaWypracowanie działań mających na celu ograniczenie zapotrzebowania na importowane białko sojowe przeznaczone do żywienia zwierząt to główny cel prac zespołu powołanego Zarządzeniem nr 5 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28.02.2017 r. Fot. Minister Krzysztof Jurgiel oraz podsekretarz stanu Ewa Lech podczas posiedzenia zespołu Dziś odbyło się czwarte posiedzenie Zespołu ds. alternatywnych źródeł białka, [więcej...]

Konferencje, warsztaty i pokazy specjalistyczne, czyli najważniejsze branżowe tematy na Agro Days 2017

Informacje Prasowe

Konferencje, warsztaty i pokazy specjalistyczne, czyli najważniejsze branżowe tematy na Agro Days 2017 Jaka przyszłość czeka drobiarstwo w Polsce i na świecie? Czy żywienie precyzyjne jest kluczem do wydajności mlecznej? Jak zwiększyć produkcyjność loch i co jest warunkiem sukcesu w hodowli prosiąt? O tych i innych tematach będę rozmawiać hodowcy i eksperci z branży już 14 i 15 października. W ramach Agro Days odbędą się spotkania z ekspertami i praktykami, warsztaty, ścieżka edukacyjna oraz wyjątkowa inscenizacja pt. [więcej...]

Bestermine Drożdże – dla efektywnej pracy żwacza i wzrostu produkcji mleka

Informacje Prasowe

Bestermine Drożdże – dla efektywnej pracy żwacza i wzrostu produkcji mleka Firma De Heus wprowadziła na rynek nowy produkt Bestermine Drożdże – mieszankę mineralną z wysoko skoncentrowaną dawką żywych drożdży, dla zapewnienia efektywnej i bezpiecznej pracy żwacza, poprawy strawności włókna oraz wzrostu produkcji mleka. Bestermine Drożdże wyróżnia wysoka jakość oraz niski koszt dzienny dawkowania produktu.   Bestermine Drożdże, poza drożdżami, zawiera sorbent trwale [więcej...]

WYKORZYSTANIE ROŚLIN WYSOKOBIAŁKOWYCH W PASZACH

Aktualności Rolnicze

WYKORZYSTANIE ROŚLIN WYSOKOBIAŁKOWYCH W PASZACH W odpowiedzi na poselski projekt ustawy o wykorzystaniu roślin wysokobiałkowych w paszach, samorząd rolniczy w dniu 17 lutego 2017 r. przedstawił swoją opinię. Zwrócono uwagę, że przesłany do konsultacji projekt, zgodnie z uzasadnieniem przedstawionym przez wnioskodawców, ma na celu „zmniejszenie importu białka paszowego, głównie poekstrakcyjnej śruty sojowej modyfikowanej genetycznie, poprzez ustanowienie [więcej...]

Techniki uprawy warzyw w aspekcie integrowanej ochrony roślin

Aktualności Rolnicze

Techniki uprawy warzyw w aspekcie integrowanej ochrony roślinW dniach 8-9 czerwca 2016 roku odbyło się szkolenie na temat "Techniki uprawy warzyw w aspekcie integrowanej ochrony roślin" zorganizowane przez Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu. Uczestnikami byli doradcy CDR i ODR z całej Polski zajmujący się uprawami ogrodniczymi.  W pierwszym dniu szkolenia odbyły się warsztaty polowe w Skierniewicach na których pani dr Maria Rogowska i pan dr Jan Sobolewski zapoznali [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejZakaz stosowania białka GMO w żywieniu zwierząt w Polsce bez alternatywy dla śruty sojowej?

Aktualności Rolnicze

Zakaz stosowania białka GMO w żywieniu zwierząt w Polsce bez alternatywy dla śruty sojowej? Ustawa Paszowa z 22 lipca 2006 r. (DZ.U. Nr 144, poz. 1045), artykuł 15, wprowadza „zakaz wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie modyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego”. Dotychczas dwukrotnie nowelizowano ustawę przesuwając termin jej wejścia w życie, ostatecznie na dzień 1 stycznia 2017 r. Obawa konsumentów [więcej...]

Mikrogranulaty w żywieniu bydła

Porady Rolnicze

Mikrogranulaty w żywieniu bydła  Produkcja bydła mlecznego i mięsnego to najbardziej dynamicznie i najprężniej rozwijające się gałęzie produkcji zwierzęcej w Polsce. Ogromny postęp hodowlany i technologiczny bardzo poprawił rentowność hodowli. Możliwości nowoczesnej genetyki sprawiają, że bariera wydajności wciąż się podnosi. Warto jednak pamiętać, że taki potencjał wymaga nowoczesnego podejścia, zwłaszcza do żywienia. Intensywna produkcja powoduje [więcej...]

Zastosowanie osiągnięć biotechnologii morskiej w hodowli zwierząt

Porady Rolnicze

Zastosowanie osiągnięć biotechnologii morskiej w hodowli zwierzątJednym z podstawowych działów w produkcji zwierzęcej, w którym nowe technologie oraz innowacje wpłynęły na olbrzymi postęp, jest żywienie. Znalazło to odzwierciedlenie w wyraźnym wzroście wydajności produkcji oraz w znacznej poprawie jakości surowca dla potrzeb przetwórstwa. Poprawa komfortu życia w krajach wysokorozwiniętych spowodowała, iż konsumenci przywiązują zdecydowanie większą wagę do jakości produktów [więcej...]

SANKCJE ZA MĄCZKI

Aktualności Rolnicze

SANKCJE ZA MĄCZKISejm przyjął rządowy projekt  ustawy o zmianie ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt oraz zmianie niektórych innych ustaw. Rosną uprawnienia lekarzy weterynarii – w tym dotyczące nakładania kar w przypadku ujawnienia stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt. Zgodnie z nowelizowana ustawa już nie sąd będzie decydował o wysokości kary w przypadku użycia [więcej...]

Racjonalne żywienie paszami gospodarskimi

Porady Rolnicze

Racjonalne żywienie paszami gospodarskimi  Substancje antyżywieniowe w paszach. W żywieniu królików nie należy stosować roślin mogących wywołać zatrucia i nie powinny one znaleźć się ani w zielonkach ani w sianie. Do najbardziej szkodliwych należą: bieluń dziędzierzawa, blekot, pospolity, bluszcz ogrodowy, chaber bławatek, cis, czyściec bulwiasty, fiołek alpejski, glicynia, kąkol, knieć błotna, konwalia, lulek czarny, naparstnica, nasturcja, pokrzyk [więcej...]

Zgniatacze do ziarna fimy UNIMETAL

Porady Rolnicze

Zgniatacze do ziarna fimy UNIMETALSą niezbędnymi urządzeniami w hodowli zwierząt. Miażdżą ziarno na płatki bez wytwarzania mąki. Proces ten polega na gnieceniu ziarna za pomocą dwóch walców o jednakowej średnicy. Aby uzyskać pożądaną formę zgniotu najlepiej użyć ziarna o wilgotności od 14% do 16%. Dla każdej grupy zwierząt stosuje się różny stopień rozdrobnienia, który wynika z wymagań zootechnicznych. Zgniatacze zostały wyposażone [więcej...]

Informacja GIW w sprawie nielegalnego obrotu produktami leczniczymi weterynaryjnymi

Aktualności Rolnicze

Informacja GIW w sprawie nielegalnego obrotu produktami leczniczymi weterynaryjnymi Całkowity zakaz stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt gospodarskich wprowadzono w Polsce dnia 1 listopada 2003 r. W 2004 roku wdrożono w Polsce Plan Urzędowej Kontroli Pasz oraz Urzędowy Monitoring Pasz. W ramach prowadzonego monitoringu pobieranych jest od 5 do 8 tys. próbek pasz corocznie do badań w kierunku obecności niedozwolonych białek zwierzęcych. Przy ściganiu przestępstw w zakresie łamania zakazu [więcej...]

Sukces w żywieniu świń

Aktualności Rolnicze

Sukces w żywieniu świńO tuczeniu świń i ich statusie zdrowotnym mówił dr Marian Kamyczek z Instytutu Zootechniki w Pawłowicach na konferencji „Przez innowacyjność do sukcesu”. - Możemy bardzo dobrze prowadzić tucz świń, przeznaczać bardzo dobrą paszę, posiadać zwierzęta o bardzo dobrym potencjale genetycznym, ale nasz wynik na koniec może nie być zadowalający – tłumaczył dr Marian Kamyczek. [więcej...]

Ulotka Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie nielegalnego stosowania mączek mięsno - kostnych w żywieniu zwierząt gospodarskich

Aktualności Rolnicze

Ulotka Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie nielegalnego stosowania mączek mięsno - kostnych w żywieniu zwierząt gospodarskich Szanowni Rolnicy, Hodowcy zwierząt gospodarskich W związku z niepokojącym wzrostem liczby przypadków nielegalnego stosowania mączek mięsno – kostnych w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz stanowczym pismem skierowanym w tej sprawie przez Komisję Europejską do Rządu RP informuję, co następuje: Zakaz stosowania mączek mięsno – kostnych w żywieniu zwierząt gospodarskich nie został zniesiony i nie przewiduje [więcej...]

Rasy kur przeznaczone do chowu przydomowego.

Aktualności Rolnicze

Rasy kur przeznaczone do chowu przydomowego.Autorem artykułu jest Andrzej Drozd Artykuł ten poświęcony jest prezentacji kur typu ogólnoużytkowego przeznaczonych do chowu przydomowego. Zdolność do wykorzystania pasz gospodarskich, naturalna zdolność do poszukiwania pokarmu na wybiegu, odporność na niekorzystne warunki, że kury typu ogólnoużytkowego są najlepszym wyborem dla stad przydomowych. W wyniku udomowienia dziko żyjących kur nastąpiło ukształtowanie [więcej...]

Mity w żywieniu człowieka - Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej SGGW

Aktualności Rolnicze

Mity w żywieniu człowieka - Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej SGGW Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Uroczystym spotkaniem Wszechnicy Żywieniowej w dn. 12 czerwca 2019 r. kończymy dwudziesty piąty rok jej działalności. Będziemy bardzo zaszczyceni, jeśli wezmą Państwo udział w naszym Jubileuszu. Serdecznie zapraszamy zarówno naszych stałych słuchaczy, jak również [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »