Służby właściwe Republiki Filipin poinformowały o uznaniu polskiego systemu regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na poziomie województw. Eksport mięsa drobiowego, produktów z mięsa drobiowego, jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych będzie możliwy z towarzyszeniem bilateralnie uzgodnionych świadectw zdrowia:
- świadectwo weterynaryjne dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego wywożonych na Filipiny (opublikowane na stronie GIW wg ścieżki dostępu: HANDEL/IMPORT/EKSPORT → Wywóz z Polski poza UE → Żywność → Filipiny)
- świadectwo weterynaryjne dla jaj wylęgowych lub piskląt jednodniowych z gatunków kury domowej i indyka eksportowanych z Polski do Republiki Filipin (opublikowane na stronie GIW wg ścieżki dostępu: HANDEL/IMPORT/EKSPORT → Wywóz z Polski poza UE → Zwierzęta i materiał biologiczny → Filipiny)
Punkt 7.1. świadectwa weterynaryjnego dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego wywożonych na Filipiny zawiera poświadczenie, iż: „Drób, z którego zostało pozyskane mięso, urodził się i został wyhodowany w Polsce lub został przemieszczony do Polski z krajów akredytowanych przez Filipiny, w których nie obowiązują tymczasowe ograniczenia dotyczące drobiu i produktów drobiowych. Aktualne listy krajów akredytowanych są dostępne odpowiednio:
a) listy krajów akredytowanych do eksportu mięsa na rynek Filipin pod linkiem:
https://nmis.gov.ph/menu-accr-list (należy kliknąć zakładkę "Accredited Countries Approved to Export Meat into the Philippines" [„Akredytowane kraje zatwierdzone do eksportu mięsa na Filipiny”] w celu otwarcia pliku pdf);
b) listy krajów akredytowanych do eksportu zwierząt pod linkiem:
https://www.bai.gov.ph/acredited-ctry?Rep=Accredited Countries
Źródło
Główny Inspektorat Weterynarii
https://www.wetgiw.gov.pl/