15 października br. rozpoczął się kilkudniowy Światowy Szczyt Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej (ang. International Dairy Federation – IDF). Konferencje i wykłady odbywają się w Daejeon w Korei Południowej. Organizatorzy szacują, że liczba uczestników przekroczy 2000. Wśród uczestników tego szczytu są m.in. eksperci branży mleczarskiej, przedstawiciele przedsiębiorstw mleczarskich, komitetów technicznych IDF, naukowcy oraz przedstawiciele rządów. Polską Izbę Mleka na kongresie reprezentuje Dyrektor Biura Agnieszka Maliszewska.
Szczyt IDF rozpoczął się od uroczystej ceremonii otwarcia, podczas której przemowę pt. „SDGs and Desirable Role of Global Dairy” wygłosił J.E. Pan Ban Ki-moon - Ósmy Sekretarz Generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ).
Podczas drugiego dnia konferencji, głównymi blokami tematycznymi były polityka mleczarska i aspekty ekonomiczne, zarządzanie gospodarstwami mlecznymi, nauka i technologia w odniesieniu do fermentowanego mleka oraz programy dot. mleka w szkołach.
Wśród prelegentów są eksperci branży mleczarskiej z całego świata - m.in. z Korei Południowej, Francji, Wietnamu, Holandii, USA, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii czy RPA.
Podczas konferencji poświęconej polityce mleczarskiej i kwestiom ekonomicznym, w pierwszej sesji dużo uwagi poświęcono sytuacji na światowym rynku mleka. W 2017 r. ceny za mleko zapewniały opłacalność produkcji. Odnotowano 2,5% wzrost produkcji mleka w skali globalnej. Wystąpił również trwały wzrost produkcji sera, napędzany konsekwentnym wzrostem popytu. Globalne spożycie mleka na osobę wyniosło 113 kg i było o 1,3% wyższe w relacji rok do roku. Należy podkreślić również niewielkie ożywienie w wolumenie handlu produktami mlecznymi w 2017 r. W ubiegłym roku odnotowano także bezprecedensowy wzrost cen tłuszczu mlecznego w wyniku korzystnego nastawienia konsumentów. Poziomy cen białka znajdowały się pod presją wysokich zapasów odtłuszczonego mleka w proszku.
Niezwykle interesujące były prezentacje wygłoszone podczas specjalnej sesji, ukazujące jak funkcjonują programy wspierające picie mleka w szkołach przez dzieci. Uczestnicy mogli poznać jak działają takie programy w Korei Południowej, Chinach, Turcji, Japonii czy Tajlandii. Przykładowo w Japonii rząd subsydiuje mleko podawane do lunchów w szkołach. Z kolei tajski rząd wydaje rocznie 400 mln USD na program mleka w szkole, który obejmuje 7,45 mln uczniów.
Udział przedstawiciela Polskiej Izby Mleka w Szczycie IDF jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Źródło: Polska Izba Mleka