7 października br. w Kolonii rozpoczęły się targi Anuga Food Fair 2017. To największa impreza targowa branży spożywczej w Europie, odbywająca się co dwa lata. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podczas wydarzenia zorganizował m.in. pokaz kulinarny pt. „Poland Tastes Good – Polish Cuisine Anew”.
Targi podzielone są na dziesięć odrębnych stref targowych. Odbywają się w centrum targowym Koelnmesse, w niemieckim mieście Kolonia. Anuga Food Fair to szczególne wydarzenie dla polskich przedsiębiorców ze względu na to, że Niemcy są najważniejszym rynkiem spośród wszystkich krajów UE. W tegorocznej edycji targów weźmie udział ponad 200 wystawców z Polski.
W tym roku na stoisku narodowym zorganizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, wystawia się 11 polskich firm. Są to: Ambra S.A., Chocomoco , Ewa Bis, Ewa Krotoszyn S.A,. Kanwil, Malpol, P.W. MAT, Orzech , Krajowa Spółka Cukrowa S.A., Spółdzielnia Pokój, Sweet Brands. Polscy wystawcy reprezentują takie branże rolno-spożywcze jak: owoce i warzywa, przetwory owocowo-warzywne, słodycze, cukier, wina musujące, konserwy oraz wyroby mięsne.
Pierwszego dnia targów tj. 7 października, w ramach ANUGA Culinary Stage, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zorganizował pokaz kulinarny pod hasłem Poland Tastes Good – Polish Cuisine Anew. Polscy kucharze podczas pokazu przygotowali regionalną potrawę o nazwie forszmak lubelski, która spotkała się z uznaniem zgromadzonej na pokazie publiczności. Na stoisku KOWR również w pozostałe dni targowe odbywały się pokazy kulinarne połączone z degustacją tradycyjnych polskich postaw.
Duże zainteresowanie ofertą polskich wystawców oraz liczne rozmowy biznesowe przeprowadzone podczas trwających targów mogą świadczyć o dużym sukcesie tegorocznej edycji targów Anuga Fine Food 2017. Wydarzenie potrwa do 11 października.