Podlaska Izba Rolnicza wraz z Regionalnym Sekretariatem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Podlaskiego w dniach 4, 11, 18 i 19 października 2017r. zrealizowała operację pn. „Małe przetwórstwo szansą na rozwój lokalny”.
W ramach operacji w siedzibie Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie odbyły się 4 jednodniowe szkolenia z elementami warsztatu dla mieszkańców obszarów wiejskich.
Tematyką szkoleń było przetwórstwo mleka oraz mięsa na poziomie gospodarstwa rolnego.
Doradcy z PODR szczegółowo omówili:
– rodzaje i systemy sprzedaży surowców i żywności z gospodarstwa,
– uwarunkowania ekonomiczne, prawne i organizacyjne,
– etapy uruchamiania małego zakładu przetwórczego,
– zagadnienia marketingu, reklamy i promocji,
– możliwości pozyskania środków na wsparcie działalności przetwórczej,
– technologie przetwarzania mięsa i mleka,
– zagrożenia w przetwórstwie żywności,
– charakterystykę surowca i dobór do kierunku przerobu,
– znakowanie produktów żywnościowych,
– rozwiązania technologiczne w przetwórstwie mięsa i mleka.
Uczestnicy w części praktycznej osobiście uczestniczyli w prezentacji procesów produkcyjnych – produkcji wędlin oraz produkcji sera podpuszczkowego.
Ponadto dla każdego był zapewniony dojazd na szkolenie, serwis kawowy i obiadowy oraz materiały szkoleniowe. Na zakończenie szkolenia wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia o ukończeniu szkolenia.
Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW zapraszamy do rejestracji w bazie partnerów KSOW dostępnej na stronie www.ksow.pl oraz do odwiedzenia strony internetowej ksow.pl/