W dniach 18 – 19 marca 2014 roku w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Odział w Radomiu odbyło się szkolenie pt.: „ Technologia Uprawy Wybranych Gatunków Warzyw”. Szkolenie zorganizowano dla doradców rolnych z Ośrodków Doradztwa Rolnego z całego kraju.
Zaproszeni wykładowcy to naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, którzy zapoznali uczestników z nowinkami technologicznymi w uprawie czosnku i pomidora gruntowego, zwracając szczególną uwagę na czynniki determinujące wielkość i jakość plonu. Podczas drugiego wykładu zostało przedstawione zastosowanie nowych włóknin biodegradowalnych do ściółkowania i okrywania roślin na wczesny zbiór. Uczestnicy szkolenia mogli zapoznać istotę właściwego żywienia mineralnego warzyw, sporządzenia bilansu azotu w gospodarstwie oraz szczególnie rozpoznawanie objawów chorób fizjologicznych spowodowanych nadmiarem lub niedoborem składników pokarmowych. W ramach wykładu „Wybrane aspekty ochrony warzyw” pan profesor omówił podstawowe zasady Integrowanej Ochrony Roślin obowiązujące od 1 stycznia 2014 roku oraz choroby grzybowe, bakteryjne i wirusowe pomidora gruntowego.
W drugim dniu szkolenia odbył się wyjazd do Grupy Producenckiej Klasa Sp. z o.o., która jest grupą producentów owoców i warzyw. Obecnie Grupa liczy 203 członków, potrafiących wyprodukować ponad 20 tyś. ton owoców i warzyw, których łączna powierzchnia upraw wynosi około 2000 ha, firma wyposażona jest w nowoczesne technologie oraz infrastrukturę pozwalającą spełnić najwyższe wymagania klientów. Główną działalnością firmy jest produkcja wysokiej jakości owoców i warzyw przeznaczonych na rynek świeży oraz dla potrzeb przemysłu przetwórczego (mrożonki). Uczestnicy naszego szkolenia na tym przykładzie zapoznali się z tematyka organizowania i funkcjonowania grup producenckich na rynku owoców i warzyw.
Magdalena Kibler
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/