REKLAMA

Szkolenie „ Technologia Uprawy Wybranych Gatunków Warzyw”

W dniach 18 – 19 marca 2014 roku  w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Odział w Radomiu  odbyło się szkolenie pt.: „ Technologia Uprawy Wybranych Gatunków Warzyw”. Szkolenie zorganizowano dla doradców rolnych z Ośrodków Doradztwa Rolnego z całego kraju.

 Zaproszeni wykładowcy to naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, którzy zapoznali uczestników z nowinkami technologicznymi w uprawie czosnku i pomidora gruntowego, zwracając szczególną uwagę na czynniki determinujące wielkość i jakość plonu.  Podczas drugiego wykładu zostało przedstawione zastosowanie nowych włóknin biodegradowalnych do ściółkowania i okrywania roślin na wczesny zbiór. Uczestnicy szkolenia mogli zapoznać istotę właściwego żywienia mineralnego warzyw, sporządzenia  bilansu azotu w gospodarstwie oraz szczególnie rozpoznawanie objawów chorób fizjologicznych spowodowanych nadmiarem lub niedoborem składników pokarmowych. W ramach wykładu „Wybrane aspekty ochrony warzyw”  pan  profesor omówił podstawowe zasady Integrowanej Ochrony Roślin obowiązujące od 1 stycznia 2014 roku oraz choroby grzybowe, bakteryjne i wirusowe pomidora gruntowego.

W drugim dniu szkolenia odbył się wyjazd do Grupy Producenckiej Klasa Sp. z o.o., która jest grupą producentów owoców i warzyw. Obecnie Grupa liczy 203 członków, potrafiących wyprodukować ponad 20 tyś. ton owoców i warzyw, których łączna powierzchnia upraw wynosi około 2000 ha, firma wyposażona jest  w nowoczesne technologie oraz infrastrukturę pozwalającą spełnić najwyższe wymagania klientów. Główną działalnością firmy jest produkcja wysokiej jakości owoców i warzyw przeznaczonych na rynek świeży oraz dla potrzeb przemysłu przetwórczego (mrożonki). Uczestnicy naszego szkolenia na tym przykładzie zapoznali się  z tematyka organizowania i funkcjonowania grup producenckich na rynku owoców i warzyw.

Magdalena  Kibler

IMG 0122IMG 0127

Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/

125ml milk

Jeśli chcesz otrzy­my­wać infor­ma­cje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapi­sać się do new­slet­tera (po lewej stro­nie ekranu).

Szkolenie owoców Wybranych Uprawy Technologia Doradztwa szkolenia Warzyw” Gatunków Uczestnicy pomidora zapoznali warzyw, wykładu Rolniczego gruntowego. W wyjazd Producenckiej odbył drugim warzyw. potrafiących wyprodukować członków, Obecnie grupą producentów która stycznia profesor omówił podstawowe pan  warzyw”  aspekty ochrony zasady Integrowanej choroby grzybowe, bakteryjne których obowiązujące Ochrony Roślin wirusowe wyposażona przetwórczego (mrożonki). naszego przemysłu potrzeb warzyw przeznaczonych świeży przykładzie się  warzyw. Magdalena  Kibler Źródło Centrum Rolniczego http://cdr.gov.pl/ producenckich funkcjonowania z tematyka organizowania jakości wysokiej jest  w nowoczesne technologie „Wybrane około powierzchnia wynosi infrastrukturę pozwalającą Główną działalnością produkcja klientów. wymagania spełnić najwyższe łączna chorób Uniwersytetu Krakowie, którzy naukowcy wykładowcy całego kraju.  Zaproszeni uczestników z nowinkami zwracając szczególną uwagę gruntowego, czosnku technologicznymi uprawie Rolnego z Ośrodków Brwinowie Odział Radomiu  Centrum roku  dniach – odbyło szkolenie doradców rolnych zorganizowano Warzyw”. „ Gatunków czynniki determinujące sporządzenia  bilansu gospodarstwie mineralnego żywienia istotę właściwego szczególnie rozpoznawanie niedoborem składników pokarmowych. nadmiarem spowodowanych objawów fizjologicznych zapoznać zbiór. drugiego zostało przedstawione Podczas plonu.  wielkość jakość zastosowanie nowych roślin wczesny okrywania ściółkowania włóknin biodegradowalnych
REKLAMA
  • Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  • Mininsterstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi
  • Agencja Rynku Rolnego
  • Agencja Nieruchomości Rolnych
  • Centrum Doradztwa Rolniczego
  • Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Główny Inspektorat Weterynarii
  • Ministerstwo Środowiska
  • Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
  • Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Wielkopolska Izba Rolnicza