Szkolenia na temat: „Wpływ procesu wędzenia wyrobów mięsnych oraz ryb i produktów rybołówstwa na bezpieczeństwo żywności”

Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu rozpoczyna, na zlecenie MRiRW, realizację projektu „Wpływ procesu wędzenia na bezpieczeństwo żywności”. Głównym celem szkoleń jest przekazanie informacji dotyczącej problemu nieprzekraczania przyszłych limitów zawartości benzo(a)pirenu i sumy czterech WWA (benzo(a)pirenu, benzo(a)antracenu, benzo(b)fluroantenu i chryzenu) w mięsie wędzonym i produktach mięsnych wędzonych.

 Zakres wiedzy  przekazany podczas szkoleń ułatwi proces dostosowania się zakładów prowadzących przetwórstwo mięsa, ryb do nowych norm w odniesieniu do WWA, które wejdą w życie od 1 września 2014 roku.

Koszty uczestnictwa w szkoleniu i koszty organizacyjne finansowane są z budżetu projektu.

Uczestnikami szkoleń będą przedstawiciele podmiotów zajmujących się wędzeniem mięsa i produktów mięsnych oraz ryb i produktów rybołówstwa  przy wykorzystaniu tradycyjnych metod wędzenia tj. przy wykorzystaniu drewna, w tym również podmioty prowadzące ww. działalność w ramach prowadzonej przez nie działalności marginalnej  lokalnej i ograniczonej. Pierwszeństwo w naborze będą mieli przedstawiciele województw małopolskiego, podkarpackiego i śląskiego.

Zainteresowani  uczestnictwem  w szkoleniach mogą zgłaszać się do Ośrodków Doradztwa Rolniczego stosownie do terenu województwa.

Informacji dotyczących spraw organizacyjnych udzielają:  Barbara Sałata tel. 483656935, e-mail: b.salata@cdr.gov.pl oraz Janusz Lesisz tel. 483656938, e-mail: t.lesisz@cdr.gov.pl

Do pobrania:

Harmonogram

 


Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/

125ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: wędzenia; mięsnych; doradztwa; procesu; bezpieczeństwo; szkoleń; będą; rolniczego; produktów; wykorzystaniu; e-mail:; przedstawiciele; szkolenia; wyrobów; produktów; ;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »