Śledzik w zalewie octowej, marynowane ryby z jeziora, a może klopsiki rybne z pstrąga? Jakie produkty, przetwory lub potrawy z ryb zdobędą uznanie jurorów w tegorocznej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”?
Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn oraz Województwo Warmińsko-Mazurskie już po raz 13. zapraszają do udziału w konkursie „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”.
Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne oraz uczniowie czterech szkół gastronomicznych województwa, tj. Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie, Zespołu Szkół im. M. Rataja w Ełku, Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu i Zespołu Szkół nr 2 im. J. Śniadeckiego w Szczytnie.
Przebieg konkursu:
I etap – Nominacja do konkursu:
1) kategoria: produkty i przetwory z ryb – przesłanie do dnia 27.03.2018 r. wypełnionego formularza zgłoszeniowego na adres: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza – Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct, ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn, fax: 089 5354843 e-mail: konkurssmaki@gmail.com, z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”.
2) kategoria: potrawy z ryb – przesłanie do dnia 27.03.2018 r. wypełnionego formularza zgłoszeniowego na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn fax: 089 5219829 e-mail: k.klos@warmia.mazury.pl z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”.
3) Komisje konkursowe oceniać będą poprawność zgłoszeń oraz nadesłane przepisy. Podanie niekompletnego przepisu, na podstawie którego nie będzie możliwe przygotowanie produktu/przetworu/potrawy skutkować będzie dyskwalifikacją.
II etap – Finał konkursu
- Miejsce: Elbląg, Zespół Szkół Gospodarczych, ul. Królewiecka 128
- Termin: 14 kwietnia 2018 r.
- Komisje konkursowe wyłonią laureatów I, II, III miejsca w kategorii – Potrawy z ryb oraz w kategorii – Produkty i przetwory z ryb.
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/