W piątek, 1 marca w siedzibie GIJHARS z inicjatywy Przemysława Rzodkiewicza, Głównego Inspektora JHARS odbyło się spotkanie z udziałem Stefana Krajewskiego, Sekretarza Stanu w MRiRW i Piotra Kandyby, Posła na Sejm RP- członka komisji rolnictwa i rozwoju wsi oraz interesariuszy polskiego sektora rolno-spożywczego, w tym przedstawicieli organizacji, stowarzyszeń i związków działających w branży spożywczej oraz służb urzędowej kontroli żywności poświęcone aktualnym problemom sektora w związku z narastającą w przestrzeni publicznej dezinformacją dotyczącą jakości żywności w Polsce.
Uczestnicy spotkania wyrazili zrozumienie i solidarność z rolnikami. Rolnictwo jest filarem bezpieczeństwa żywnościowego Polski i musi być chronione. Przy okazji wielu słusznych postulatów w przestrzeni medialnej pojawiają się jednak nieprawdziwe hasła i fake-newsy, które wprowadzają w błąd opinię publiczną w kraju i na świecie.
Jednym z najpoważniejszych zarzutów jest podnoszony nieustannie „brak kontroli nad jakością i bezpieczeństwem żywności”. Podczas spotkania przedstawiciele inspekcji potwierdzili, że żywność w Polsce jest kontrolowana w sposób zgodny ze wszystkimi wymaganiami UE a nawet w niektórych przypadkach standardy kontroli są wyższe.
#STOPdezinformacjiżywnościowej
Zdjęcia (1)
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars