Dzisiejsze spotkanie sekretarza stanu Ryszarda Bartosika z importerami wołowiny z Japonii i Hongkongu służyło zaprezentowaniu importerom szczegółowych informacji nt. sektora wołowiny w Polsce. Przedsiębiorcy japońscy przebywają w Polsce w ramach programu promocyjnego Unii Europejskiej, którego celem jest wsparcie europejskich przedsiębiorców w nawiązywaniu relacji biznesowych z partnerami z Japonii i Hongkongu.
Sektor wołowiny w Polsce
Program promocyjny UE „Europejska wołowina na azjatyckich rynkach” jest realizowany przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).
Dzisiejsze spotkanie w siedzibie MRiRW posłużyło zaprezentowaniu importerom szczegółowych informacji nt. sektora wołowiny w Polsce, skali i specyfiki produkcji tego mięsa w naszym kraju oraz warunków eksportu żywności pochodzenia zwierzęcego z Polski.
Na pytania gości odpowiadali przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
– Produkcja i eksport mięsa to polska specjalność. Polska jest trzecim eksporterem wołowiny w UE. Liczę, że kontakty nawiązane przez Państwa w trakcie wizyty w Polsce zaowocują kolejnymi umowami na dostawy polskiej wołowiny – powiedział wiceminister Bartosik.
Eksport towarów rolno-spożywczych do Japonii
Japonia i Hongkong to ważni odbiorcy żywności z Polski. W 2022 r. nasz eksport do Japonii osiągnął wielkość 108 mln euro, a mrożona wołowina to najważniejszy produkt eksportowy na ten rynek. Polski eksport żywności do Hongkongu osiągnął natomiast wielkość 93,8 mln euro.
Zdjęcia (4)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/