W rozmowach uczestniczyli również przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii, Inspekcji Handlowej, Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
W związku z koniecznością pobrania próbek do badań na obecność białka końskiego z towarów znajdujących się w handlu detalicznym oraz bezpośrednio u producentów ustalono, że próby handlowe pobiorą przedstawiciele Inspekcji Handlowej (75 próbek), natomiast u producentów przedstawiciele Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (75 próbek). Jeśli zajdzie konieczność pobierania prób na terenie rzeźni, próbkobranie to przeprowadzi Inspekcja Weterynaryjna. Badanie mięsa i żywności będzie odbywało się metodą jakościowa i ilościową. W przypadku otrzymania wyniku dodatniego w analizie jakościowej (stwierdzającego obecność zafałszowania, ale nie wskazującego jego poziomu), konieczne będzie przeprowadzenie badania ilościowego, wskazującego procentową zawartość udziału mięsa końskiego.
Zgodnie z ustaleniami koordynatorem działań będzie Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych Stanisław Kowalczyk.
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/