W dn. 15 września 2022 r. odbyło się w KOWR spotkanie przedstawicieli sektora rolno-spożywczego Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Polski, w tym przedstawicieli administracji i organizacji państwowych, organizacji branżowych oraz przedstawicieli biznesu z obu krajów. Spotkanie miało charakter wydarzenia towarzyszącego 3. posiedzeniu polsko-emirackiej Wspólnej Komisji do spraw Współpracy Gospodarczej.
Delegacji emirackiej przewodniczyła Pani Hind Al Youha - Dyrektor Departamentu ds. Attaché i Biur Handlowych w Ministerstwie Gospodarki ZEA. W skład delegacji ZEA weszli również m.in. Pan Hamdan Abdulla Al Derei - Dyrektor operacyjny Wydziału ZEA w Al Dahra Agriculture, Pan Othman Al Khoori – Dyrektor Wykonawczy w Abu Dhabi Ports, Pan Sultan Al Waheebi – Dyrektor ds. Inwestycji w Abu Dhabi Agriculture and Food Safety Authority, Dr. Tarifa Al Zaabi Dyrektor Generalna w ICBA (International Center for Biosaline Agriculture) oraz Pan Sankha Biswas - Dyrektor Wykonawczy firmy Nutridor.
Ze strony polskiej w spotkaniu uczestniczyli Pan Adrian Gawłowski - Zastępca Dyrektora Departamentu Wsparcia Eksportu KOWR, Pani Katarzyna Rzeźniczek - I Radca, Przedstawicielka MRiRW w Ambasadzie RP w Abu Zabi, dr inż. Michał Rokicki – Dyrektor Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, przedstawiciele Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw "Unia Owocowa", Krajowej Grupy Spożywczej S.A. oraz firm z branży rolno-spożywczej tj. Melvit, Frizo i Handsman.
Spotkanie miało charakter networkingowy. Po prezentacji uczestników z obu krajów nastąpiły indywidualne spotkania i rozmowy pomiędzy zainteresowanymi podmiotami.
Zjednoczone Emiraty Arabskie dążą do zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego kraju zgodnie z priorytetami wyznaczonymi w emirackiej Krajowej Strategii Bezpieczeństwa Żywnościowego 2051. Obecnie do 90% żywności dostępnej na rynku pochodzi z importu. Cele wymienione w ww. strategii obejmują m.in. wsparcie handlu produktami rolno-spożywczymi i dywersyfikację źródeł dostaw żywności do Emiratów. ZEA postrzegają Polskę jako jednego z priorytetowych dostawców żywności oraz zainteresowane są nawiązaniem współpracy naukowo-technicznej w zakresie nowoczesnych technologii dla rolnictwa, które mogłyby być wykorzystywane w Emiratach.
Polska sukcesywnie zwiększa swój eksport rolno-spożywczy do ZEA. W 2021 r. do Emiratów trafiła polska żywność o wartości blisko 81 mln EUR (wzrost o 10% w stosunku do roku 2020). Eksportowane były głównie wyroby cukiernicze, produkty mleczne, produkty zbożowo-mączne, tytoń i wyroby tytoniowe, woda i napoje, kawa, herbata i kakao, przetwory dla niemowląt, owoce i przetwory, mięso i przetwory (bez drobiu), warzywa, ryby i przetwory oraz wyroby spirytusowe.