Drugi Piknik pn. „Smacznie i zdrowo z polską wieprzowiną” organizowany przez Wielkopolską Izbę Rolniczą odbył się 6 października br. w Szamotułach. Piknik był częścią festynu „Oblicze Rolnika”, który zorganizowany został przy Zespole Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach. Piknik sfinansowany był z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Jego celem było informowanie konsumentów o walorach odżywczych i istotnej roli mięsa wieprzowego w codziennej diecie.
W ramach Pikniku odbyły się m.in. degustacje potraw z wieprzowiny, atrakcyjne pokazy kulinarne, konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny oraz konkursy dla dzieci.
Wokół tematu spożywania mięsa wieprzowego w ostatnich latach pojawiło się wiele szumu informacyjnego. Część wypowiedzi wręcz stygmatyzuje osoby jedzące mięso, tymczasem każdy konsument ma prawo do świadomego wyboru produktów, które spożywa. Dlatego przedstawiane dane w zakresie wpływu mięsa na zdrowie i klimat powinny być rzetelne i obiektywne. Inicjatywa organizacji pikniku „Smacznie i zdrowo z polską wieprzowiną” skupia się na podkreśleniu wyjątkowej jakości polskiego mięsa wieprzowego, ma to na celu zwiększyć wiedzę konsumentów na temat walorów odżywczych wieprzowiny oraz pomóc im w wyborze dopasowanych pod siebie produktów żywnościowych.
Polskie mięso wieprzowe to źródło pełnowartościowego białka o korzystnym składzie aminokwasowym. W wątróbce i karkówce wieprzowej znajduje się dużo żelaza hemowego, które nasz organizm przyswaja kilkakrotnie lepiej niż żelazo pochodzące z produktów roślinnych. Ponadto w wieprzowinie znajdziemy cenne związki mineralne, m.in.: cynk, potas, fosfor oraz selen, a także szereg witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B12). Z kolei w podrobach i tłustszych kawałkach wieprzowiny znajdziemy też rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K. O tych wartościach i o wielu innych można było się dowiedzieć w trakcie Pikniku.
Dla uczestników tego wydarzenia przygotowano prawdziwą ucztę kulinarną. Można było skosztować grillowanej karkówki oraz kiełbasy, kaszanki i szaszłyków. Ponadto przygotowano spaghetti z mięsem mielonym oraz ciepłe zupy: gulaszową oraz grochówkę z boczkiem.
Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko kucharza Krzysztofa Nowaczyka, który zaprezentował trzy pokazy kulinarne, a przy okazji zdradzał kuchenne triki i informował jak przygotować wieprzowinę, aby zachowała jak najwięcej walorów odżywczych oraz smakowych. Doświadczony kucharz rozpoczął swoje kulinarne show od przygotowania mięsno-warzywnego kociołka. Następnie wdrożył zainteresowane osoby w tajniki przyrządzenia długo dojrzewającej polędwiczki i schabu. Na zakończenie przygotował mięsne kulki z miętą i czosnkiem, które sprawdzą się jako przystawka ale także część dania głównego. Przygotowanymi podczas pokazów daniami poczęstowano publiczność.
Niezwykłe doznania smakowe zapewnili również uczestnicy konkursu kulinarnego na najlepsza potrawę z wieprzowiny. Swoje potrawy zaprezentowało pięcioro uczestników:
- KGW Wilkowo
- KGW SŁOPANOWO
- KGW ORDZIN
- KGW Wtórek
- Zespół Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach
Konkurs odbywał się dwuetapowo. W pierwszym etapie uczestnicy mieli za zadanie przesłać przepis na potrawę z wieprzowiny. Nadesłane zgłoszenia zostały zweryfikowane przez Komisję, która wyłoniła pięciu uczestników kolejnego etapu. W drugim etapie zgłoszone podmioty zaprezentowały zgłoszoną potrawę podczas Pikniku „Smacznie i zdrowo z polską wieprzowiną”. W ramach konkursowych dań przygotowano: schab faszerowany suszonymi owocami, gulasz wieprzowy, polędwiczki w sosie kurkowym, hamburgery oraz żeberka w miodzie.
Konkurs miał na celu ukazać szerokie możliwości wykorzystania produktów wieprzowych w codziennej kuchni. Jego uczestnicy w sposób mistrzowski zaprezentowali prawdziwe smaki polskiej kuchni w oparciu o lokalną tradycyjną żywność i rodzime produkty.
W skład komisji konkursowej oceniającej konkursowe produkty weszli: Piotr Walkowski Prezes WIR Ambasador Sieci Dziedzictwa Kulinarnego WIELKOPOLSKA, Arkadiusz Majer Dyrektor Zespołu Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach oraz Paweł Zagórski Przewodniczący Rady Powiatowej WIR w Szamotułach. Komisja konkursowa po ocenie wszystkich potraw zdecydowała o przyznaniu tytułu laureata konkursu wszystkim pięciu uczestnikom drugiego etapu. Laureatom wręczono atrakcyjne nagrody rzeczowe oraz pamiątkowy dyplom.
W trakcie tego kulinarnego wydarzenia uczestnicy mogli odwiedzić stoisko informacyjne, wysłuchać prelekcji i zapoznać się z prezentacją multimedialną w tematyce walorów mięsa wieprzowego z cennymi wskazówkami dotyczącymi wyboru mięsa i jego przygotowania. Niemal każdy uczestnik imprezy promocyjnej otrzymał broszurę informacyjną dotyczącą zalet spożywania polskiego mięsa wieprzowego oraz wskazówek dotyczących jego przygotowania.
Dla dzieci przygotowano dwa konkursy z nagrodami. Dla tych najmłodszych konkurs rysunkowy pn. „Wesoła świnka”, a dla starszych Quiz „Świnka w bajce”. Nagrodami w obu konkursach były przepięknie ilustrowane książki kucharskie dla dzieci. Ponadto milusińscy mogli odwiedzić stoisko animatorek dla dzieci i skorzystać z malowania twarzy oraz gier i zabaw sprawnościowych. Największym zainteresowaniem wśród dzieci cieszyła się mini zagroda ze zwierzętami. Najmłodsi mogli zobaczyć i pogłaskać znajdujące się w niej zwierzaki: kucyka, cielaka, kozę, owce oraz domowe ptaki.
Dla dorosłych przygotowano test dotyczący wiedzy z zakresu hodowli trzody chlewnej, zachęcano również do wypełnienia ankiety dotyczącej oceny imprezy promocyjnej.
Niezwykły klimat imprezie nadały występy artystyczne Sebastiana Pawlaczyka oraz Roberta Wojciechowskiego uczestnika XI edycji programu The Voice of Poland, który wystąpił wraz z pianistą Marcinem Kaczmarkiem. Oprawa muzyczna oraz liczne atrakcje sprawiły, że uczestnicy Pikniku mimo niesprzyjającej pogody świetnie się bawili.
Maria Schubert
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/