W dniach 10-11 kwietnia br. w Centrum Kongresowym Instytutu Ochrony Roślin - PIB w Poznaniu odbyła się XXXIV konferencja naukowa organizowana jest przez Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - PIB, Oddz. w Poznaniu oraz Zakład Chemii Żywności i Analizy Instrumentalnej Instytutu Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu nt. „Roślin oleistych – postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów”. Tematyka konferencji dotyczyła aktualnych badań genetycznych i technologicznych roślin oleistych. Obejmowała dwudniową sesję plenarną podczas której prezentowano badania naukowe w formie referatów, doniesień, plakatów (posterów).
Konferencję otworzyli: pani prof. dr hab. Iwona Bartkowiak-Broda - kierownik Oddziału IHAR-PIB w Poznaniu, pan prof. dr hab. Henryk Bujak - dyrektor IHAR-PIB i pan prof. dr hab. Jan Pikul - J.M. Rektor UP w Poznaniu. Wprowadzenie do tematyki badawczej roślin oleistych rozpoczął przedstawiciel Zakładów Tłuszczowych „Kruszwica” SA wskazując na potrzeby rynku i oczekiwania przemysłu w stosunku do cech jakościowych i ilościowych uprawianego rzepaku, takich jak: zawartość oleju w nasionach, obniżenie substancji antyżywieniowych, poziom plonowania. Podobne wypowiedzi prezentowały Polskie Zrzeszenie Producentów Oleju w W-wie oraz Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, którzy też podkreślali znaczenie rzepaku jako ważnego surowca dla branży spożywczej, paszowej i przemysłu rafineryjnego (biopaliwa). W nawiązaniu do realizowanego przez IHAR programu wieloletniego dotyczącego produkcji pasz białkowych zwracano uwagę na śrutę rzepakową jako, jedno ze źródeł krajowego białka paszowego niedocenianego w pełni jako surowiec.
Obecnie światowa produkcja rzepaku to ok. 68 mln. ton, z czego 35% tej produkcji wytwarzane jest w UE. Szacuje się, że produkcja rzepaku w Polsce, w 2017r. wyniosła ,2,7 mln. ton (ok.11,3% produkcji UE). Największymi odbiorcami polskiej śruty rzepakowej są: Holandia, Hiszpania, Niemcy, Dania, Francja. W 2016 r. Polska wyeksportowała prawie 600 tys. ton śruty rzepakowej.
W dalszej części konferencji prezentowano wybrane prace badawcze, które przedstawiono też na sesji plakatowej. Prace dotyczyły zagadnień z dziedzin: genetyki i hodowli, biotechnologii i biologii molekularnej, agrotechniki, chorób i szkodników, metod analitycznych i technologii przerobu roślin oleistych oraz wartości biologicznej oleju i śruty. Prace badawcze prowadzone były głównie na rzepaku, ale do badań wykorzystano także inne gatunki roślin, o mniejszym znaczeniu gospodarczym tj.: len oleisty i zwyczajny, soje, czy gorczycę białą. Przedstawiono wiele ciekawych doniesień
prac badawczych.
Jednym z ciekawych wystąpień było omówienie badań dotyczących Oceny możliwości zastosowania bakterii propionowych i mlekowych w ochronie rzepaku ozimego przed chorobami prowadzonych w IOR-PIB, w kontekście biologicznej ochrony roślin. Chociaż w podsumowaniu wniosku stwierdzono, wpływ bakterii na redukcję porażonych liści i możliwość uruchamiania pewnych mechanizmów obronnych w rzepaku, to nie miało to wpływu na zmniejszenie porażenia liści, podobnie jak zwiększone dawki stosowanych bakterii.
Innym prezentowanym tematem badawczym były Dzikie gatunki z rodzaju Brassica źródłem odporności na szkodniki rzepaku. W ramach hodowli odpornościowej do badań wykorzystano dwa dzikie gatunki b. fruticulosa i b. tournefartti, celem stworzenia mieszańców bardziej odpornych na najgroźniejsze szkodniki rzepaku: śmietkę kapuścianą, pchełkę rzepakową czy mszyce. Badania prowadzono w dwóch etapach tj. 1) jako źródło odporności na patogeny i 2) wprowadzenie cech odporności do uprawy. Pracę badawczą prowadzono we współpracy UP w Po-niu i IOR-PIB.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/