Żniwa za nami, a więc nadeszła pora na podsumowanie całego sezonu uprawy jęczmienia browarnego – podstawowego surowca do produkcji słodu jęczmiennego wytwarzanego przez Danish Malting Group Polska.
Łagodna zima oraz wczesna wiosna stworzyły optymalne warunki dla wegetacji zbóż ozimych oraz jarych. Pierwsze siewy jęczmienia jarego nastąpiły już w lutym, dzięki czemu okres wegetacji roślin został wydłużony o cztery tygodnie, co wpłynęło korzystnie na ich rozwój i plonowanie.
- Można powiedzieć, że mamy rekordowy rok – komentuje Marcin Siemion, Prezes Zarządu DMG Polska. - Planujemy skupić 135 tys. ton jęczmienia, co w pełni zabezpieczy zapotrzebowanie grupy do następnych zbiorów. Mamy w 100% zaspokojone potrzeby poprzez dostawy od producentów krajowych. To jest dla nas bardzo ważny element związany ze strategią polityki dostaw ukierunkowaną na polskich rolników. –
W mijającym sezonie dostawcy DMG Polska oraz Słodowni Strzegom - dwóch spółek wchodzących w skład Grupy – uprawiali jęczmień ozimy znanej odmiany Malwinta oraz nowej, Salamandre.
Rok 2014 okazał się rekordowy w plonowaniu jęczmienia ozimego - Malwinta plonowała średnio
7,8 t/ha, a Salamandre 9,8 t/ha. Daje to wyniki o 8 % większe od zakładanych. W jęczmieniu jarym jako pierwszą należy wskazać wiodąca na nowy sezon odmianę Cheers, poza tym uprawiane były jęczmiona Chill, Explorer i Shandy. Cheers spełniła oczekiwania jako następca odmiany Chill - plon uzyskiwany był większy o 18% od zakładanego.
Również jakość jęczmienia z tegorocznych zbiorów jest wyjątkowo obiecujące.
- Bardzo wysokie wyrównania ziarna, niski poziom białka są istotnymi parametrami przy produkcji słodu – mówi Marzena Żmijewska, Kierownik ds. zarządzania jakością w DMGP. - W pobieranych próbkach stwierdzono niewiele ziaren niezdrowych czy z Fusarium. Dotychczas sprawdzone próbki jęczmienia potwierdzają wysoką energię kiełkowania, a tym samym gotowość do słodowania.
Jak twierdzi Dyrektor ds. Zakupów Rafał Horodyski, nie ma obawy, że partnerzy Grupy DMG Polska będą mieli problemy z nadwyżkami wyprodukowanego zboża wykraczającymi poza zakontraktowane ilości. - Zebrane zboże będzie skupione w 100% - zapewnia .
Na podkreślenie zasługują bardzo dobre techniczne warunki towarzyszące skupowi. Rolnicy nie muszą przetrzymywać zboża w swoich magazynach, plon jest dostarczany do obu zakładów Grupy – w Sierpcu i w Strzegomiu - wprost pola. Sprawny odbiór umożliwiają nowoczesne urządzenia i praca przez dwadzieścia cztery godziny i siedem dni w tygodniu.
Danish Malting Group Polska