Jęczmień browarny – szczególne wymagania

Porady Rolnicze

 Jęczmień browarny – szczególne wymaganiaZiarno jęczmienia browarnego służy do produkcji słodu jęczmiennego potrzebnego w procesie fermentacji alkoholowej piwa i whisky. Na cele browarnicze można uprawiać wyłącznie odmiany browarne, które ocenia się pod względem parametrów jakościowych słodu i brzeczki oraz cech ziarna. Do wyznaczenia wartości browarnej służy ocena syntetyczna, na którą składa się pięć cech: ekstraktywność, liczba Kolbacha, siła [więcej...]

Ułatwienia dla producentów jęczmienia browarnego

Aktualności Rolnicze

Ułatwienia dla producentów jęczmienia browarnegoProducent słodu do produkcji piwa, Grupa DMG Polska, wdraża od bieżącego sezonu system samofakturowania dla dostawców jęczmienia browarnego. Nowy system ma usprawnić i ułatwić rozliczenia transakcji skupu surowca od rolników. Producenci rolni będący płatnikami podatku VAT są w trudniejszej sytuacji niż ci, którzy go nie płacą. Ciążą na nich powinności związane z prawidłowym wystawianiem faktur za dostarczane [więcej...]

Rekordowy rok jęczmienia browarnego

Aktualności Rolnicze

Rekordowy rok jęczmienia browarnego Żniwa za nami, a więc nadeszła pora na podsumowanie całego sezonu uprawy jęczmienia browarnego – podstawowego surowca do produkcji słodu jęczmiennego wytwarzanego przez Danish Malting Group Polska. Łagodna zima oraz wczesna wiosna stworzyły optymalne warunki dla wegetacji zbóż ozimych oraz jarych. Pierwsze siewy jęczmienia jarego nastąpiły  już w lutym, dzięki czemu okres wegetacji roślin został wydłużony [więcej...]

Jak osiągnąć sukces w uprawie jęczmienia?

Porady Rolnicze

Jak osiągnąć sukces w uprawie jęczmienia?Powierzchnia zasiewów jęczmienia w Polsce wynosi około milion ha. Przeważają formy jare. Przeznacza się je głównie na cele paszowe (około 70%) i do produkcji słodu browarnianego (około 13%). Warto zatem wiedzieć – jak, gdzie i kiedy uprawiać to zboże, by spełniało oczekiwania przetwórców. Pierwszą ważną sprawą przy uprawie jęczmienia jarego - zarówno browarnego, jaki i pastewnego - jest [więcej...]

Więcej słodu z polskiego jęczmienia

Aktualności Rolnicze

Więcej słodu z polskiego jęczmienia Lider wśród producentów słodów kolorowych w Polsce, Słodownia Strzegom, kończy kampanię skupu surowca. W tym roku do silosów trafi aż o 65 procent więcej jęczmienia niż w roku ubiegłym. Tegoroczny skup jęczmienia browarnego w Strzegomiu ma się zakończyć wynikiem 38 tys. ton, co w porównaniu z 2011 rokiem, kiedy producenci dostarczyli 23 tys. ton ziarna, stanowi znaczący przyrost. Tak wyraźna tendencja wzrostowa utrzymuje się [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »