Konferencja „Rasy rodzime naszym dobrem narodowym” odbyła się 18 marca w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Różańcu. Organizatorami wydarzenia byli: Dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Różańcu we współpracy z NSZZ Solidarność RI i Ogólnopolskim Stowarzyszeniem „Wieprz Polski”.
Konferencję otworzył Pan Tomasz Obszański (Inicjator konferencji, właściciel firmy Farmy Roztocza) odczytaniem listu komisarza EU ds. Rolnictwa Janusza Wojciechowskiego. Moderatorem był Marek Krysztoforski, główny specjalista z CDR O/Radom.
Tematy przewodnie konferencji:
- ochrona zasobów genetycznych ras rodzimych
- wdrażanie certyfikacji zwierząt i produktów pochodzących z ras rodzimych objętych marką „Rasa Rodzima” oraz wyjątkowa jakość tych produktów
- programy dofinansowania dla hodowców ras rodzimych
- warunki objęcia hodowli programem ochrony genetycznej
- rola ebazarku w promocji ras rodzimych w woj. podkarpackim
- ekoschematy, krótkie łańcuchy dostaw
- opłacalność hodowli ras rodzimych
Konferencja odbyła się z udziałem prelegentów:
- senatora Jerzego Chruścikowskiego – Przewodniczącego Senackiej Komisji Rolnictwa
- przedstawiciela Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Jana Golby, z-cy dyrektora Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności
- Ryszarda Kamińskiego (dyrektor KPODR Minikowo, były wiceminister rolnictwa)
- przedstawicieli Instytutu Zootechniki w Krakowie: Małgorzaty Szyndler -Nędza i Pawła Radomskiego
- dr inż. Haliny Bielińskiej ( z-ca dyrektora Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej)
- dr inż. Martyna Małopolska, pracownik Zakładu Hodowli Trzody Chlewnej, Instytut Zootechniki PIB
- Robert Pieszczocha, dyrektora Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego- Waldemara Banacha z LODR w Końskowoli
- prof. dr hab. Andrzeja Junkuszewa z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
- Piotra Lenarta, eksperta kulinarnego
- Sławomir Gacka z firmy Probiotics Polska
Słuchaczami konferencji byli: grupa samorządowców i rolników, członkowie Solidarności RI, liczna grupa uczniów szkoły.
Debata miała na celu wyjaśnić następujące zagadnienia: czym wyróżniają się rasy rodzime, jakie są korzyści ras rodzimych dla hodowców i przetwórców, stosowanie gospodarskich pasz krajowych w żywieniu ras rodzimych oraz rasy rodzime jako właściwy kierunek w produkcji ekologicznej.
Marką „Rasa Rodzima” objęte są obecnie miedzy innymi: Świnia Złotnicka Biała i Pstra, Świnia Puławska, Krowa Polska Czerwona, Owca- Cakiel Podhalański, Kura Zielononóżka. Zwierzęta objęte systemem certyfikacji będą utrzymywane w tradycyjnych systemach hodowli i żywienia. Wpisuje się to w racjonalne działania związane z ochroną środowiska i dobrostanem zwierząt.
Więcej o zasadach certyfikacji znajdą Państwo na Krajowej Sieć Bioróżnorodności (izoo.krakow.pl).
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/