Czy branża mięsna jest gotowa na koronawirusa?

Informacje Prasowe

Czy branża mięsna jest gotowa na koronawirusa?Afrykański pomór świń wciąż nie został zwalczony, a rolnictwo musi przyjąć kolejny cios w postaci koronawirusa. Z dnia na dzień rośnie liczba potwierdzonych zakażeń COVID-19, a Główny Inspektorat Sanitarny oraz Ministerstwo Zdrowia wydają komunikaty i broszury o aktywnym przeciwstawianiu się wirusowi. Jednakże są sektory gospodarki, które opanowały sposoby na ograniczanie niechcianych drobnoustrojów. Bioasekuracja [więcej...]

Jakie rasy bydła mięsnego są najpopularniejsze w Polsce?

Aktualności Rolnicze

Jakie rasy bydła mięsnego są najpopularniejsze w Polsce? Hodowla bydła mięsnego w naszym kraju, mimo, że Polska ma duży potencjał produkcji, w porównaniu z hodowlą bydła mlecznego, nie ma zbyt długiej historii.  W Polsce produkcja wołowiny w głównej mierze opiera się na rasach mlecznych użytkowanych dwukierunkowo bądź wykorzystywanych do krzyżowania towarowego. Jeszcze do końca lat 90 ubiegłego wieku całe pozyskiwane mięso wołowe pochodziło od tej samej populacji [więcej...]

Czy miejski miód jest czysty?

Aktualności Rolnicze

Czy miejski miód jest czysty? Jesień to czas zbiorów. Ciesząc się darami natury, zwykle oceniamy nie tylko ich ilość, ale też jakość. Wspaniałym plonem z naszej eksperymentalnej pasieki miejskiej GIORiN, zlokalizowanej przy Centralnym Laboratorium w Toruniu jest oczywiście miód. Miejski miód.   Kończący się już definitywnie sezon był niełatwy dla pszczół. Długie okresy upałów i suszy [więcej...]

Dobry program – gorsza realizacja

Aktualności Rolnicze

Dobry program – gorsza realizacjaWielkopolska Izba Rolnicza od wielu lat czyniła starania w celu rozwiązania problemu utylizacji folii rolniczej. Bardzo nas ucieszyło uruchomienie programu, którego celem jest rozwiązanie tego problemu z korzyścią dla rolników oraz ochrony środowiska. Od momentu uruchomienia programu szeroko informujemy rolników oraz samorządy o możliwości pozyskania dotacji na ten cel, ponieważ bardzo nam zależy na realizacji [więcej...]

Cudze chwalicie, swego nie znacie – co w polskim sadzie piszczy

Informacje Prasowe

Cudze chwalicie, swego nie znacie – co w polskim sadzie piszczy       Superowoce, choć brzmi to banalnie, są prawdziwymi super bohaterami codziennej diety. Choć wszystkie warzywa i owoce, spożywane w minimum 5 porcjach dziennie, stanowią podstawę prawidłowego żywienia, część z nich wyróżnia się na tle pozostałych, dostarczając olbrzymią dawkę wartościowych związków bioaktywnych, wspierających funkcjonowanie organizmu. Czym są [więcej...]

Kolejny rynek otwarty dla polskich jabłek

Aktualności Rolnicze

Kolejny rynek otwarty dla polskich jabłekSukcesem zakończyły się rozmowy prowadzone w Bangkoku w sprawie otwarcia rynku Tajlandii dla polskich jabłek. Jest to już 22. rynek azjatycki i 69. międzynarodowy, na którym obecne będą polskie jabłka. 16 września br.  dziennik  Royal Thai Government Gazette  Królestwa Tajlandii opublikował informacje Departamentu Rolnictwa ws. warunków importu jabłek z Polski. Notyfikacja weszła w życie z dniem [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »