Zespół Rozwoju Obszarów Wiejskich CDR w Brwinowie, O/Poznań zaprasza na 20 odcinek spotkań z cyklu „ROW On-line”. W kolejnej rozmowie tematem będą nalewki, produkt lokalny kojarzony nie tylko z polską wsią, lecz także z historią polskich kulinariów czy dworskimi apteczkami. Zastanowimy się czy nalewka to faktycznie polski „wynalazek”, jakie jest jej historyczne pochodzenie i dzisiejsza pozycja.
Naszym i Państwa Gościem będzie Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, znawca polskiej kuchni, ekspert i juror w licznych konkursach kulinarnych i nalewkarskich. Porozmawiamy o tym, czym jest prawdziwa nalewka, a co nią nie jest. Zapytamy o rodzaje nalewek i ich najważniejsze cechy. Poruszymy kwestie dzisiejszej pozycji nalewek na rynku i w polskiej kulturze. Spytamy o to, kto dzisiaj para się sporządzaniem nalewek, jak popularny jest to obecnie produkt, jakie obserwujemy rynkowe trendy i czy nalewka jest produktem konkurencyjnym w stosunku do innych trunków?
Nie ominiemy trudnych tematów - legislacji, wymogów dotyczących wytwarzania i tego jakie są perspektywy rozwoju dla tego produktu lokalnego. Spytamy czy nalewka doczeka się „rozluźnienia przepisów”, czy może skazana jest na dalszą „drogę pod górkę”. Poruszymy także kwestie dietetyczne, porozmawiamy o nalewkach leczniczych i deserowych, a także spytamy o popularne w Polsce konkursy nalewkarskie – o to, na czym polegają i kto bierze w nich udział.
Podczas rozmowy zaprezentujemy także pokrótce Instytut Skrzynki, porozmawiamy o najbliższych planach i zakresie działań tej placówki, w tym zaprosimy na zbliżające się Ogólnopolskie Forum Nalewkowe NALEWKOMANIA 2024 – nowe wydarzenie na mapie nalewkowej Polski.
Spotkanie zakończy dyskusja, a także novum w naszym cyklu, a mianowicie 10 szybkich pytań do naszego Gościa. Tym razem oczywiście będą to pytania o nalewki. Zapraszamy do udziału w naszym spotkaniu, podczas którego będziecie mogli Państwo również zadawać Gościowi odcinka swoje pytania na naszym czacie.
Na odcinek 20 cyklu ROW On-line zapraszamy w czwartek, 19. września 2024 r., o godzinie 10:00. Temat to „Nalewki – koronny polski produkt lokalny”. Przewidywany czas trwania spotkania to ok. 2 h, w tym krótka przerwa oraz sesja pytań i odpowiedzi. Szczegóły znajdą Państwo w harmonogramie.
Spotkanie ma status szkolenia, a uczestnictwo wymaga rejestracji on-line.
Rejestracja na szkolenie odbywa się poprzez platformę e-CDR pod adresem:
https://planowanie.cdr.gov.pl/szkolenia/
Instrukcja zapisów znajduje się na stronie internetowej:
https://kalendarz.cdr.gov.pl/index.php/s/SH9ZtRLbLBraECG
Rekrutacja prowadzona będzie do dnia 17.09.2024 r.
Ograniczona ilość miejsc - o zakwalifikowaniu na szkolenie decydować będzie kolejność zgłoszeń.
Wydarzenie organizowane jest na platformie ClickMeeting.
Na adres e-mail, który uczestnik poda w rejestracji, wysłane zostanie zaproszenie z linkiem do szkolenia.
Szkolenie jest bezpłatne.
Uczestnicy otrzymają zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu.
Opiekę merytoryczną sprawuje: Grzegorz Cetner, email g.cetner@cdr.gov.pl
Opiekę organizacyjną sprawuje: Beata Trela, tel. 61 6486 214, e-mail: b.trela@cdr.gov.pl
Opiekę techniczną sprawuje: Jacek Hanasko, tel. 61 6486 216, e-mail: j.hanasko@cdr.gov.pl
Do pobrania:
- harmonogram szkolenia doc 54 KB
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/