Podlaskie bogactwo kulinarne jest szansą dla tych osób, które w przetwórstwie lokalnym widzą szansę dla siebie. Obecnie jest coraz więcej klientów świadomych, poszukujących żywności wysokiej jakości, produkowanej w oparciu o tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy. O pomysłach podlaskich rolników na biznes o charakterze przetwórstwa lokalnego, o tym co jest w takiej działalności ważne i jak ją rozwijać – w 6. odcinku Programu „Podlaskie innowacje rolnicze w obiektywie kamery.
Nowoczesne rolnictwo to powiększające się gospodarstwa, ich większa specjalizacja i wyższa produkcyjność. Zmiany w tej gałęzi gospodarki wymuszają na „mniejszych” rolnikach konieczność poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Bogactwo tradycji kulinarnych Podlasia daje wiele możliwości dla osób, które w przetwórstwie lokalnym widzą swój sposób na życie. Świetnym przykładem jest małżeństwo z Czarnej Wsi Kościelnej – Anna i Marek Sienkiewiczowie. Prowadzą też warsztatownię „Czerwone Korale”, w której to można nauczyć się sztuki kiszenia warzyw, wypieku swojskiego chleba, spróbować swoich sił tworząc rękodzieło, odpocząć przy ognisku czy pooddychać specyficznym mikroklimatem w domku pszczelim. Jednak podstawą ich dochodów jest sprzedaż kiszonek produkowanych w posiadanym gospodarstwie od 30 lat. Od niedawna do kiszonych ogórków i kapusty dołączył zdrowy sok z kiszonych buraków.
– Przetwórstwo lokalne jest wydaje mi się przyszłościowym kierunkiem produkcji, bo jest coraz szersza grupa ludzi, takich świadomych klientów, którzy wiedzą co chcą jeść – zaznacza Anna Sienkiewicz. – My nasze produkty sprzedajemy głównie na jarmarkach i ryneczkach, ale przez to, że jeździmy po jarmarkach ludzie się u nas dowiadują i przyjeżdżają na zakupy do gospodarstwa.
Grażyna Putkowska, producentka wędlin i serów, z Rotek w gm. Drohiczyn, poszła o krok dalej, uruchamiając kolejno trzy sklepy, w tym jeden przy przydomowej przetwórni.
– Jest coraz więcej osób, które interesują się takimi rzeczami, które rozumieją na czym polega różnica między produktem lokalnym a produkcją masową i doceniają to – mówi Grażyna Putkowska.
W ich przypadku biznes związany z przetwórstwem zaczął się od produkcji żywności dla rodziny na bazie przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wytwarzane przez nich smakołyki zdobywały stopniowo coraz więcej zwolenników. Zaczęły też odnosić sukcesy w konkursach przeznaczonych dla żywności tradycyjnej. Kolejnym bodźcem dla rozwoju działalności były dotacje unijne, które, mimo wielu obaw, pozwoliły stworzyć przetwórnię z prawdziwego zdarzenia.
Przetwórcy z Rotek rozwijają z roku na rok swój biznes, dbając o zachowanie wysokiej jakości i wszelkich walorów, które zadecydowały o sukcesie ich działalności. Jednak ich zdaniem problemem jest nieuczciwa konkurencja, która na wyrost wykorzystuje określenia „produkt tradycyjny”, wprowadzając tym samym konsumenta w błąd. Mimo tego typu problemów Putkowska poleca ten sposób na życie zaznaczając, że lokalni przetwórcy powinni nie tylko dbać o wysoką jakość swoich wyrobów, ale także wspierać się wzajemnie i polecać.
W dalszej części Programu Bożena Pruszyńska z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego radzi jaką formę działalności powinno w danym przypadku przybrać przetwórstwo.
Jeśli jesteście Państwo zainteresowani tym tematem zapraszamy do oglądania 6. odcinka Programu „Podlaskie innowacje Rolnicze w obiektywie kamery”. Jest on realizowany jest w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Plan Operacyjny na lata 2018-2019. Jego celem jest podniesienie poziomu wiedzy dotyczącej realizacji przedsięwzięć na obszarach wiejskich wśród mieszkańców województwa podlaskiego, w tym mieszkańców obszarów wiejskich, a szczególnie rolników. Myśl przewodnią, jaka przyświeca całej realizacji, można zamknąć w jednym zdaniu: „Wieś – dobre miejsce do życia”.
Program można obejrzeć na antenie regionalnej Telewizji Narew, na specjalnym kanale na YouTubie, dostępny jest również na Facebooku. Autorzy produkcji zapraszają do oglądania i „lajkowania”. Zapraszamy.
https://web.facebook.com/podlaskieinnowacje/
Źródło
Podlaska Izba Rolnicza
http://pirol.pl