– Jednym z priorytetów naszych działań jest otwieranie kolejnych rynków zagranicznych dla polskiego mięsa i produktów mięsnych. W ostatnich latach nasze starania zaowocowały sukcesami m.in. w postaci otwarcia dla tego asortymentu rynków: filipińskiego, wietnamskiego i singapurskiego oraz postępem w negocjacjach w sprawie otwarcia rynku chińskiego i koreańskiego – powiedział sekretarz stanu Jacek Czerniak podczas konferencji „Polska branża mięsna w grze o Azję: Czy wykorzystamy szanse na sukces?”. Sekretarzowi stanu towarzyszył dyrektor generalny ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi Bogusław Wijatyk.
Polskie mięso na azjatyckich rynkach
Wiceminister Jacek Czerniak podczas debaty „Gra o wschód – czy polska branża mięsna wykorzystuje szanse na rynkach azjatyckich” podkreślił, że mięso i produkty mięsne to polska specjalność i nasz najważniejszy produkt eksportowy, jeżeli chodzi o produkty rolno-spożywcze.
Sekretarz stanu poinformował, że starania resortu rolnictwa doprowadziły do otwarcia następujących azjatyckich rynków:
- filipińskiego – dla mięsa drobiowego;
- wietnamskiego – dla mięsa wołowego oraz mięsa z kaczek i gęsi;
- singapurskiego – dla mięsa wołowego.
Udało się również doprowadzić do poprawienia warunków eksportu mięsa wieprzowego na rynek singapurski.
Wiceminister Czerniak podkreślił, że na zaawansowanym etapie znajdują się także sprawy:
- wznowienia eksportu mięsa drobiowego do Chin na zasadzie regionalizacji w zakresie grypy ptaków HPAI;
- uzgodnień mających na celu rozpoczęcie eksportu mięsa wołowego do Chin;
- możliwości eksportu mięsa drobiowego na rynek koreański.
Działania resortu wspierające ekspansję polskiego mięsa w Azji
– Kluczową kwestią jest dla nas wspieranie polskich przedsiębiorców zainteresowanych tym kierunkiem – zaznaczył wiceminister Jacek Czerniak.
Sekretarz stanu poinformował, że stałą praktyką MRiRW jest przekazywanie postulatów rolnych do rozmów innych resortów (Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Ministerstwa Rozwoju i Technologii) z partnerami zagranicznymi. W odniesieniu do wybranych kierunków eksportowych zorganizowaliśmy również narady międzyresortowe.
– Wsparcie dyplomatyczne oraz wizyty wysokiego szczebla w Chinach, Republice Korei, Malezji i Filipinach oraz – ostatnio – w Wietnamie pozytywnie wpłynęły na przyspieszenie prowadzonych rozmów dostępowych dla polskich artykułów rolno-spożywczych – powiedział wiceminister Czerniak.
Import żywności z państw Mercosur – zdanie resortu rolnictwa
– Zdaniem MRiRW oferowana liberalizacja dostępu do rynku UE w niektórych sektorach idzie zbyt daleko i powoduje ryzyko wypierania eksportu polskich produktów z rynków UE przez import z krajów Mercosuru. Ryzyko takie dotyczy zwłaszcza sektora drobiowego – powiedział wiceminister Czerniak.
Sekretarz stanu podkreślił, że import żywności z krajów trzecich, w tym z Mercosuru, jest dopuszczalny tylko pod warunkiem spełnienia przez te produkty unijnych wymogów w zakresie bezpieczeństwa i jakości.
– Zapisy umowy, które dotyczą klauzuli ochronnej, tj. możliwości czasowego przywrócenia ceł w razie nadmiernego importu powodującego zakłócenia na rynku, są naszym zdaniem niewystarczające i niedostosowane do specyfiki sektora rolnego. Dlatego Rada Ministrów przyjęła 26 listopada 2024 r. uchwałę sprzeciwiającą się dotychczasowym wynikom negocjacji części handlowej umowy w obszarze rolnictwa – przypomniał wiceminister Czerniak.
Polska produkcja i eksport mięsa
Wartość eksportu mięsa i podrobów jadalnych ogółem w okresie 9 miesięcy 2024 r. wyniosła blisko 6 mld euro i stanowiła największą pozycję (15 proc.) w wartości eksportu towarów rolno-spożywczych ogółem. Dysponujemy znaczącymi nadwyżkami produkcyjnymi na rynku mięsa drobiowego i wołowego. Z tego względu poszukiwanie nowych rynków zbytu jest kwestią kluczową dla utrzymania rozwoju tych rynków i zapewnienia opłacalności produkcji.
W przypadku rynku wieprzowiny podejmowane są działania w celu odbudowy krajowej produkcji, która ucierpiała na skutek wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF), i zwiększenia samowystarczalności.
Wysokie standardy produkcji mięsa w Polsce oraz wysoka jakość oferowanych produktów jest niewątpliwie przewagą konkurencyjną dla naszych towarów na rynkach azjatyckich.
O wydarzeniu
Konferencja „Polska branża mięsna w grze o Azję: Czy wykorzystamy szanse na sukces?” odbyła się 6 grudnia 2024 r. w Warszawie. Organizatorem wydarzenia jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI). W konferencji wzięli udział m.in. przedsiębiorcy i liderzy polskiej branży mięsnej oraz przedstawiciele korpusu dyplomatycznego Wietnamu, Republiki Korei i Chin.
Zdjęcia (2)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/