W dniach 16 i 17 maja 2023 roku w Nadarzynie odbyła się konferencja „Forum Polskiej Żywności” w ramach Warsaw Food Expo organizowana przez Krajową Radę Izb Rolniczych, która skupiła uwagę na potencjale eksportowym polskiej żywności oraz roli sektora przemysłu rolno-spożywczego dla gospodarki kraju.
W pierwszym dniu konferencji dr hab. Karolina Pawlak, profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, przedstawiła prezentację na temat polskiego eksportu żywności, osiągnięć, zagrożeń i perspektyw w obecnej sytuacji geopolitycznej na arenie międzynarodowej.
W kolejnych panelach dyskusyjnych, przedstawiciel Dawtona sp. z o.o., pan Marek Bąk, podzielił się najnowszymi trendami i innowacjami w polskim przemyśle spożywczym, w tym technologiami, inwestycjami oraz sposobami pozyskiwania funduszy na badania i rozwój. Dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, pan Andrzej Gantner, skupił się na rosnącym wpływie sektora spożywczego na gospodarkę Polski oraz perspektywach rozwoju, zatrudnienia i kreowania wartości dodanej.
W drugim dniu konferencji Prezes Zarządu Goodvalley Agro S.A., pan Grzegorz Brodziak, przedstawił najlepsze praktyki dotyczące zrównoważonego rozwoju w polskim przemyśle spożywczym, w tym zielonych inwestycji i zarządzania odpadami.
W kolejnym panelu dyskusyjnym, przedstawiciele IJHARS i PIORiN omówili wyzwania i działania podejmowane w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Polsce, dotyczące regulacji, kontroli jakości oraz odpowiedzialności społecznej w sektorze spożywczym. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, pan Przemysław Rzodkiewicz, oraz Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa, pan Andrzej Chodkowski, wzięli udział w tej dyskusji.
Na zakończenie konferencji, pan Rafał Korbal, Główny Specjalista Departamentu Oświaty i Polityki Społecznej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przedstawił działania mające na celu podniesienie kwalifikacji rolników, wiedzy pracowników sektora rolno-spożywczego oraz kształcenia młodych talentów.
Konferencja „Forum Polskiej Żywności” podczas Warsaw Food Expo podkreśliła ogromne znaczenie polskiego przemysłu rolno-spożywczego dla gospodarki kraju. Wysoko cenione eksportowe osiągnięcia, innowacje, dbałość o zrównoważony rozwój, bezpieczeństwo żywności i edukację stanowią fundamenty rozwijającej się branży, która ma silny wpływ na polską gospodarkę i tworzenie wartości dodanej.
- Jan Marciszewski