Konopie włókniste – współpraca z Instytutem Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu

Aktualności Rolnicze

Konopie włókniste – współpraca z Instytutem Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w PoznaniuO zaletach uprawy konopi włoknistych oraz współpracy w tym zakresie z poznańskim Instytutem rozmawiano podczas Walnego Zgromadzenia Wielkopolskiej Izby Rolniczej, które odbyło się 29 listopada w Kijewie. Przedstawiciele IWNiRZ w osobach Dyrektora Roberta Sobków, dr Katarzyny Wielgusz - Kierownik Zakładu Hodowli i Agrotechniki Roślin Włóknistych oraz dr Ryszarda Kaniewskiego Specjalisty od budowy maszyn do zbioru [więcej...]

Seminarium: Korporacje transnarodowe w przemyśle spożywczym w Polsce

Aktualności Rolnicze

Seminarium: Korporacje transnarodowe w przemyśle spożywczym w PolsceDyrekcja Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB ma przyjemność zaprosić do udziału w seminarium pt. "Korporacje transnarodowe w przemyśle spożywczym w Polsce", które odbędzie się dnia 6 października 2017 r. o godz. 10:00 w Sali Konferencyjnej nr 17 (wejście od ulicy Szkolnej 2/4).   Referat wygłosi dr hab. Piotr Chechelski, prof. nadzw. IERiGŻ-PIB. Prof. dr hab. Andrzej Kowalski Dyrektor [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejOdpady dla zdrowia i urody

Aktualności Rolnicze

Odpady dla zdrowia i urody  Każdego roku polskie zakłady produkujące skrobię ziemniaczaną wytwarzają 100 tys. litrów wody sokowej. Z kolei efektem ubocznym produkcji biodiesla jest 100-150 tys. ton gliceryny. Naukowcy z SGGW wpadli na pomysł jak te odpady zagospodarować. Opracowali metodę, za pomocą której z produktów tych można otrzymać wartościowe substancje przydatne w produkcji żywności, kosmetyków, a nawet preparatów [więcej...]

Prądem przyrządzone

Informacje Prasowe

Prądem przyrządzone  Utrwalanie żywności to jedno z najważniejszych zadań przemysłu spożywczego. Od pola do stołu droga jest niekiedy daleka. Z tego powodu znaczna część żywności na sklepowych półkach musi być w jakiś sposób zabezpieczona przed zepsuciem. Najczęściej poddaje się ją mrożeniu, suszeniu lub pasteryzacji. W wyniku tych procesów żywność, choć dłużej zachowuje swoją przydatność do spożycia, traci częściowo [więcej...]

Prądem przyrządzone

Aktualności Rolnicze

Prądem przyrządzone Utrwalanie żywności to jedno z najważniejszych zadań przemysłu spożywczego. Od pola do stołu droga jest niekiedy daleka. Z tego powodu znaczna część żywności na sklepowych półkach musi być w jakiś sposób zabezpieczona przed zepsuciem. Najczęściej poddaje się ją mrożeniu, suszeniu lub pasteryzacji. W wyniku tych procesów żywność, choć dłużej zachowuje swoją przydatność do spożycia, traci częściowo [więcej...]

TECHNIKA I TECHNOLOGIA W PRZEMYŚLE MLECZARSKIM

Aktualności Rolnicze

TECHNIKA I TECHNOLOGIA W PRZEMYŚLE MLECZARSKIM „Technika i technologia w przemyśle mleczarskim” to międzynarodowe sympozjum naukowe, w którym uczestniczył Łukasz Hołubowski, prezes Agencji Rynku Rolnego. XXIV konferencja rozpoczęła się 8 czerwca i potrwa do 10. Jej organizatorem jest Wydział Nauki o Żywieniu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.  Prezes ARR wziął udział w debacie otwierającej sympozjum. W swoim wystąpieniu podkreślił: [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »