W dniu 30 kwietnia 2020 r. Copa-Cogeca wystosowała pismo do Komisji Europejskiej w sprawie wpływu Covid-19 na sektor drobiu i jaj. Poniżej treść wystąpienia:
Sz. P. Wolfgang Burtscher
Dyrektor generalny DG AGRI
Komisja Europejska
200, rue de la Loi
B-1000 Bruksela
Dot.: Wpływ pandemii COVID-19 na sektor mięsa drobiowego i jaj
Szanowny Panie Dyrektorze,
Copa i Cogeca chciałyby przedstawić Panu swoje poglądy na temat wpływu pandemii COVID-19
na sektor mięsa drobiowego i jaj.
Mięso drobiowe i jaja to dwa główne źródła białka kupowane przez konsumentów w sprzedaży
detalicznej podczas kryzysu. Niektóre segmenty ucierpiały jednak ze względu na zamknięcie
pewnych rynków zbytu.
Utrata kanału HoReCa wywarła duży wpływ na niektóre produkty wysokiej jakości, takie jak
kaczki, gołębie, przepiórki, króliki, perliczki i gęsi. Mimo że konsumenci nadal kupują brojlery i
mięso indycze od detalistów, rynek ten również został dotknięty. Mięso drobiowe sprzedawane w
sklepach nie rekompensuje utraty kanału HoReCa.
Podobne zjawisko zauważono w przypadku produktów jajecznych, gdyż większość z nich jest
wykorzystywana zazwyczaj w sektorze usług gastronomicznych. Jednocześnie zwiększył się
popyt na jaja w skorupkach sprzedawane w handlu detalicznym, w tym jaja z chowu w klatkach
ulepszonych, co doprowadziło do pewnych niedoborów. W sektorze jaj zgłoszono również
problemy z transportem jaj wylęgowych i jednodniowych piskląt, ponieważ wiele z nich jest
przewożonych samolotami pasażerskimi. Co więcej, w większości państw członkowskich
ograniczono również wprowadzanie piskląt do hodowli.
Producenci zgłaszają też mniejszą lub zerową dostępność pewnych rodzajów paszy, np. soi
ekologicznej.
Równocześnie do UE importuje się znaczne ilości mrożonego mięsa drobiowego z krajów
trzecich. Sektor HoReCa jest praktycznie jedynym rynkiem zbytu dla tych produktów. Zapasy
mięsa drobiowego rosną, a zamrażarki w całej UE pękają w szwach, czekając tylko na zniesienie
środków izolacji domowej. Dlatego też w momencie ponownego otwarcia restauracji, hoteli i
cateringu pojawi się kryzys wynikający z nadpodaży, gdyż konsumenci nie zaczną jeść poza
domem dwa razy częściej niż przed pandemią. Wywrze to niesamowitą presję na ceny.
Zarządzanie kontyngentami taryfowymi jest ważnym instrumentem zarządzania rynkiem. W
związku z tym wzywamy Komisję Europejską do pokierowania przywozem w sposób,
który pozwoli nam uniknąć kryzysu wynikającego z nadmiernej podaży. Jest to
rozwiązanie neutralne pod względem budżetowym.
Kraje trzecie eksportujące jaja i produkty jajeczne do UE muszą koniecznie co do joty
przestrzegać celów podpisanych umów o wolnym handlu, by nie dopuścić do wzmożonych
przepływów handlowych i pojawienia się nieuczciwej konkurencji.
Oprócz tego, szczególnie korzystnym rozwiązaniem byłoby udostępnienie systemu prywatnego
przechowywania w tym sektorze, a także innych środków wsparcia dla:
Produktów głównych (brojlery i indyki) i specjalistycznych (kaczki, gołębie, przepiórki,
króliki, perliczki i gęsi).
Produktów jajecznych.
Utrzymania stada rodzicielskiego gatunków podrzędnych.
Utrzymania stada pierwszego pokolenia brojlerów i indyków.
Ponowne wprowadzenie przetworzonych białek zwierzęcych dla zwierząt innych niż
przeżuwacze.
Wszystkie powyższe działania powinny być finansowane spoza WPR. Mamy nadzieję, że nasze
poglądy spotkają się z Pana zainteresowaniem. W razie dodatkowych pytań z Pana strony lub
jeśli chciałby Pan dokładniej omówić ten temat, jesteśmy do Pana dyspozycji.
Z wyrazami szacunku,
Pekka Pesonen
Sekretarz Generalny
Źródło Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza http://www.wmirol.org.pl