27 sierpnia 2017 r. w Brwinowie Krajowa Rada Izb Rolniczych zorganizowała Piknik Wieprzowy sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Celem Pikniku było zaprezentowanie walorów jakościowych i smakowych polskich produktów z polskiego mięsa wieprzowego. Impreza towarzyszyła obchodom Święta Ulicy Pszczelińskiej w Brwinowie.
W czasie trwania Pikniku konferansjerzy, hostessy oraz obsługujący stoiska zachęcali uczestników do odwiedzenia stoiska z bezpłatną degustacją produktów wieprzowych, informowali o walorach zdrowotnych i odżywczych wieprzowiny i jej znaczeniu w codziennej diecie, rozdawali materiały informacyjne na temat mięsa wieprzowego i jego przetworów oraz przekazywali informacje o finansowaniu imprezy z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, zachęcali do wzięcia udziału w konkursach dzieci i dorosłych. Dzięki tym działaniom przeprowadzona degustacja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Można było spróbować szerokiej gamy wyrobów z mięsa wieprzowego. Były potrawy z grilla, potrawy przyrządzane na zimno i na gorąco.
Bardzo dużym zainteresowaniem, zwłaszcza wśród najmłodszych uczestników cieszyły się konkursy, które miały na celu informowanie dzieci o zawartości składników odżywczych w mięsie wieprzowym. W formie nauki poprzez zabawę w czasie Pikniku przeprowadzano konkursy wiedzy oraz konkurencje sprawnościowe. zabawy i gry dla najmłodszych przyciągały dzieci, które dowiadywały się o znaczeniu uwzględniania wieprzowiny w codziennej diecie.
W trakcie trwania Pikniku odwiedzający mogli także obejrzeć koncert zespołu ludowego.
Więcej zdjęć w galerii >>>
- Justyna Kostecka
Źródło
Krajowa Rada Izb Rolniczych
http://krir.pl