Degustacje potraw z mięsa, pokazy kulinarne oraz konkursy dla dzieci i dorosłych to główne atrakcje Pikniku Drobiowego, który odbył się w Wielichowie w 21 maja br. Impreza towarzyszyła 23-ciej odsłonie Święta Pieczarki. Organizatorem Pikniku była Wielkopolska Izba Rolnicza.
Celem projektu pn. Piknik Drobiowy, który finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, jest zaprezentowanie szerokiej gamy produktów z mięsa drobiowego, informowanie o jego walorach odżywczych i smakowych oraz zachęcanie konsumentów do tego by częściej sięgali po drób przygotowując codzienne posiłki.
Otwarcia Pikniku Drobiowego dokonali Burmistrz Wielichowa Honorata Kozłowska, Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski oraz Członkowie Zarządu WIR Jerzy Kostrzewa i Zbigniew Stajkowski, którzy zaprosili zgromadzoną publiczność do korzystania z piknikowych atrakcji.
Największym zainteresowaniem uczestników cieszyły się kulinarne atrakcje m.in. pokaz kulinarny poprowadzony przez kucharzy Roberta Bochenko oraz Łukasza Galanta. Panowie przygotowywali dania z mięsa drobiowego w egzotycznych odsłonach, używając m.in. przypraw i dodatków charakterystycznych dla kuchni tajskiej. Goście pokazu mogli nie tylko obserwować mistrzów kucharskich przy pracy ale także spróbować potraw, które powstały na ich oczach.
W ramach degustacji przegotowanej firmę KNARCZAK, uczestnicy Pikniku mogli spróbować także zup przygotowanych na wywarze drobiowym, drobiowego gulaszu z kaszą, pasztetów z mięsa drobiowego oraz grillowanego kurczaka. W sumie wydano ponad 3 tysiące darmowych porcji degustacyjnych.
Degustacjom towarzyszyły konkursy z nagrodami skierowane zarówno do dzieci, jak i dorosłych. Najmłodsi chętnie rysowali i kolorowali motywy nawiązujące do tematu przewodniego Pikniku. Dorośli mogli sprawdzić swoją wiedzę rozwiązując Quiz pt. „Co było pierwsze jajo czy kura?” I chociaż na tytułowe pytanie nie trzeba było odpowiedzieć, to pozostałe również sprawiały duże trudności. Wśród osób, które udzieliły najwięcej poprawnych odpowiedzi rozlosowano atrakcyjne nagrody. Wszyscy uczestnicy otrzymali komplet materiałów informacyjnych, w tym broszury zawierające informacje dotyczące walorów odżywczych produktów drobiowych.
Piknik Drobiowy miał charakter zarówno promocyjny jak i informacyjny, z tego też względu poza atrakcjami kulinarnymi odbyta się także prelekcja z prezentacją multimedialną promującą drób i jego przetwory, rozdawano także materiały informacyjne oraz broszury zawierające istotne informacje dotyczące wartości odżywczych mięsa drobiowego.
K.S.
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/