W dniu 10 czerwca 2017 r. Krajowa Rada Izb Rolniczych, przy okazji Pikniku Poznaj Dobrą Żywność na terenie Wyścigów Konnych Warszawa-Służewiec, zorganizowała Piknik Drobiowy sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Przeprowadzona została kampania informacyjna promująca walory dietetyczne i smakowe oraz spożycie mięsa drobiowego w postaci różnym wyrobów i potraw.
Celem organizowanej przez KRIR imprezy było zachęcenie do większego spożycia mięsa drobiowego przez dzieci i dorosłych, zapoznanie z walorami i wartościami odżywczymi produktów drobiowych czy poznanie znaczenia w mięsa drobiowego w codziennej diecie.
Podczas imprezy odbył się szereg konkursów z wiedzy na temat drobiu, konkursy plastyczne, konkursy zręcznościowe oraz wiele różnorodnych zabaw tematycznych.
Ponad 120 firm prezentowało na Służewcu swoją żywność najwyższej jakości. Byli to producenci, których wyroby otrzymały znaki „PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność”, producenci produktów z oznaczeniami geograficznymi, producenci produktów regionalnych i tradycyjnych, a także ekologicznych. Swoje stoiska miały też instytucje, organizacje i stowarzyszenia działające w obszarze rolnictwa, przetwórstwa, turystyki wiejskiej i agroturystyki.
Zobacz galerię >>>
- Katarzyna Kuznowicz
Źródło
Krajowa Rada Izb Rolniczych
http://krir.pl