Asortyment na rynku hurtowym warzyw obfituje w nowalijki pochodzące z krajowych plantacji. Dostawy warzyw z polskich szklarni rosną z dnia na dzień, pomimo wciąż chłodnej pogody. Ceny są niższe lub zbliżone do tych sprzed roku.
Z powodu niskich temperatur powietrza, producenci warzyw muszą ponosić wysokie koszty ogrzewania szklarni, co niekorzystnie odbija się na cenach warzyw. Ogórki od polskich producentów są tańsze niż w ubiegłym roku, a pięciokilogramowe opakowanie kosztuje od 25,00 zł do 30,00 zł. Kilogram warzyw kupić można od 5,00 zł/kg do 6,00 zł/kg. Ogórki z rodzimych upraw skutecznie wyparły już warzywa z importu. W ubiegłym roku za pięć kilogramów ogórków z polskich szklarni płaciło się od 30,00 zł/5 kg do 37,50 zł/5 kg. Ceny polskich rzodkiewek w porównaniu do cen sprzed roku są niższe i obecnie pęczek sprzedawany jest najczęściej w cenie około 2,30 zł. Pomidory produkcji krajowej kosztują od 60 do 75 zł/ 6 kg za opakowanie.
Zródło: WODR z Poznania
Źródło
"Wieści Rolnicze"
http://www.wiescirolnicze.pl