11 listopada w Dniu Narodowego Święta Niepodległości odbył się festiwal pod nazwą „Na świętego Marcina najlepsza gęsina”, na miejsce uroczystości wybrano Odolanów, miasto któremu patronuje Święty Marcin. Patronat nad wydarzeniem objął Poseł na Sejm RP, Dyrektor Zakładu Hodowli Gęsi w Kołudzie Wielkiej Eugeniusz Kłopotek.
W trakcie festiwalu odbył się przegląd kulinarny pod nazwą „Patriotyczne Kulinaria”. Panie z kół gospodyń wiejskich i koło gospodarzy wiejskich przygotowali potrawy z gęsiny oraz przepiękne dekoracje stołów z potrawami. W przeglądzie wzięły udział koła gospodyń wiejskich ze Świecy I, Nabyszyc, Tarchał Wielkich, Uciechowa i Gorzyc Małych oraz koło gospodarzy wiejskich z Wtórku. Potrawy z gęsi przygotowała również Restauracja Nadbaryczna z Odolanowa oraz Firma „Paula” Pauliny Rzeszowskiej. Wszyscy uczestnicy zostawali laureatami przeglądu oraz otrzymali nagrody ufundowane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą. Zgodnie ze świętomarcińską tradycją podczas Festiwalu spróbować można było nie tylko gęsiny ale także rogali marcińskich. Do przygotowania degustacji dla gości Festiwalu organizatorzy zużyli 64 gęsi oraz 100 kg podrobów.
Festiwal zorganizowany został przez Wielkopolską Izbę Rolnicza przy współpracy Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, Komitetu Organizacyjnego Obchodów Imienin Patrona Odolanowa, Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Powiatowego Związku Młodzieży Wiejskiej oraz Grupy Producentów Rolnych GAYOR. W wydarzeniu uczestniczył Poseł na Sejm RP, Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski, Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego Obchodów Imienin Patrona Odolanowa, Delegat Wielkopolskiej Izby Rolniczej Roman Rzeszowski, Prezes Powiatowego Związku Młodzieży Wiejskiej Anna Lis, Prezes Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu Andrzej Danielak oraz wiceprezes Marian Dolata, Członek Polskiej Akademii Smaku Witold Wróbel, Powiatowy Inspektor Weterynarii Dariusz Hyhs oraz prof. dr hab Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Andrzej Gaweł.
Obecność kilkuset mieszkańców ziemi odolanowskiej, aktywność kół gospodyń wiejskich, wysoki poziom przeglądu kulinarnego świadczą o tym że taki sposób celebrowania święta 11 listopada, rocznicy odzyskania niepodległości należy wprowadzić jako coroczną tradycję.
Jedna z historii o św. Marcinie głosi, że gdy chciano nadać mu sakrę biskupią on tego nie chciał. Ukrył się przed wysłannikiem papieża, ale jego kryjówkę zdradziła swoim gęganiem gęś. To od tej opowieści pochodzi zwyczaj pieczenia gęsi na 11 listopada. Zwyczaj ten dotarł do Polski z Niemiec i jest popularny w Wielkopolsce. Obok pieczonej gęsi w dzień św. Marcina pieczone są rogale. Legenda głosi, że gdy św. Marcin przejeżdżał przez Poznań na koniu, koń zgubił podkowę. Miejscowy piekarz znalazł ją i zachwycił się jej kształtem, zaczął więc piec rogale w kształcie podkowy.
Aneta Zajac
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/