Międzynarodowe spotkanie przedstawicieli branży mięsnej w Dublinie

W dniach 10-11 sierpnia 2017 r. w Dublinie odbyło się spotkanie na temat Zrównoważonego rynku mięsa, handlu transgranicznego i jakości kulinarnej. Wydarzenie zostało zorganizowane na zaproszenie rządu Irlandii, przy współpracy Agencji ds. Rolnictwa i Rozwoju Żywności (Teagasc) oraz pod auspicjami EKG/ONZ. W spotkaniu wzięło udział ponad 120 uczestników z wielu regionów świata, wśród nich przedstawiciele Polski: Pan Jerzy Wierzbicki - Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, Pani Joanna Łątkowska - Główny specjalista w Departamencie Rynków Rodnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pani Anna Janasik - Główny specjalista w Sekretariacie WP.7 EKG/ONZ dla Polski w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Uczestnicy spotkania mieli okazję zapoznać się z aktualnymi pracami nad zagadnieniem związanym z jakością kulinarną mięsa, które prowadzone są w ramach EKG/ONZ. Sekretariat EKG/ONZ przedstawił działalność Sekcji Branżowej ds. Standaryzacji Mięsa, zakres prowadzonych prac oraz informacje na temat norm EKG/ONZ i ich wdrażania w praktyce. Tematy spotkania dotyczyły również zagadnień związanych z identyfikowalnością oraz organizacją międzynarodowego handlu mięsem. Dodatkowo w ramach drugiego bloku tematycznego dla grupy uczestników została zorganizowana wizyta studyjna w zakładzie przetwórstwa mięsnego oraz hurtowniach mięsa.
Prezentacje ze spotkania dostępne są na stronie EKG/ONZ.

 

Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl

125ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: mięsa; ; jakości; dublinie; ekg/onz; spotkania; spotkanie; główny; ekg/onz.; rozwoju; specjalista; artykułów; międzynarodowe; rolnictwa; ramach; handlowej; uczestników; mięsn;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »