W dniach 10-11 sierpnia 2017 r. w Dublinie odbyło się spotkanie na temat Zrównoważonego rynku mięsa, handlu transgranicznego i jakości kulinarnej. Wydarzenie zostało zorganizowane na zaproszenie rządu Irlandii, przy współpracy Agencji ds. Rolnictwa i Rozwoju Żywności (Teagasc) oraz pod auspicjami EKG/ONZ. W spotkaniu wzięło udział ponad 120 uczestników z wielu regionów świata, wśród nich przedstawiciele Polski: Pan Jerzy Wierzbicki - Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, Pani Joanna Łątkowska - Główny specjalista w Departamencie Rynków Rodnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pani Anna Janasik - Główny specjalista w Sekretariacie WP.7 EKG/ONZ dla Polski w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Uczestnicy spotkania mieli okazję zapoznać się z aktualnymi pracami nad zagadnieniem związanym z jakością kulinarną mięsa, które prowadzone są w ramach EKG/ONZ. Sekretariat EKG/ONZ przedstawił działalność Sekcji Branżowej ds. Standaryzacji Mięsa, zakres prowadzonych prac oraz informacje na temat norm EKG/ONZ i ich wdrażania w praktyce. Tematy spotkania dotyczyły również zagadnień związanych z identyfikowalnością oraz organizacją międzynarodowego handlu mięsem. Dodatkowo w ramach drugiego bloku tematycznego dla grupy uczestników została zorganizowana wizyta studyjna w zakładzie przetwórstwa mięsnego oraz hurtowniach mięsa.
Prezentacje ze spotkania dostępne są na stronie EKG/ONZ.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl