W dniu 29 września 2014 roku podczas Międzynarodowych Targów POLAGRA FOOD 2014 w Poznaniu odbyły się dwie konferencje, w której udział wzięli przedstawiciele Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB:
Konferencja zorganizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pt. „25 lat przemian w polskim rolnictwie”, podczas której referaty wygłosili:
- prof. dr hab. Andrzej Kowalski – „Społeczno-ekonomiczne skutki 25 lat transformacji i członkostwa w UE dla polskiego agrobiznesu”,
- dr Łukasz Ambroziak – „Sytuacja na europejskim rynku żywnościowym po wprowadzeniu przez Rosję embarga na import artykułów żywnościowych”,
- mgr Mirosława Tereszczuk – „Konkurencyjność polskiego sektora żywnościowego”.
Konferencja zorganizowana przez Agencję Rynku Rolnego pt. „Potencjał eksportowy branży polskich specjalności żywnościowych”, podczas której:
- prof. dr hab. Andrzej Kowalski poprowadził panel dyskusyjny nt. „Badania, rozwój i innowacje polskiej branży spożywczej kluczem do zaspokojenia potrzeb konsumentów na świecie oraz szansą dalszego rozwoju eksportu”,
- dr Iwona Szczepaniak wygłosiła referat pt. „Innowacyjność polskiego przemysłu spożywczego”.
Źródło
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
http://www.ierigz.waw.pl/