112 domowych przetworów zostało zgłoszonych przez gospodynie i gospodarzy do konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle” organizowanego przez Punkt Informacyjny Europe Direct – Olsztyn i Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą. Celem konkursu jest promocja przetworów domowych wykonanych z owoców, warzyw, mięsa, ryb, runa leśnego i ziół zebranych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego oraz zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
W dniu 12 września 2013 roku komisja konkursowa w składzie: prof. dr hab. Jerzy Borowski, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Andrzej Zielaskiewicz - Szef Kuchni w „Karczmie Jana” w Olsztynie, Wioletta Rutkowska – nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, Barbara Kramkowska – W-MIR Olsztyn oraz Jolanta Mackiewicz –PIE ED Olsztyn, ponad cztery godziny oceniała przetwory domowe pogrupowane w trzech kategoriach: przetwory mięsne i rybne, przetwory z warzyw i grzybów oraz przetwory z owoców. Produkty były oceniane według następujących kryteriów:
-
Pierwsze wrażenie – czyli wygląd, estetyka, opakowanie itp. – 0-5 pkt
-
Walory smakowe i zapachowe – 0-5 pkt
-
Cechy wyróżniające produkt spośród innych (jakość, atrakcyjność, związek z regionem, oryginalna nazwa itp.)- 0-5 pkt
-
Spełnienie wymogów określonych regulaminem i tematyką konkursu (wykorzystanie lokalnych surowców) – 0-5 pkt
Tym samym każdy produkt mógł otrzymać maksymalnie 20 punktów od jednego jurora.
Po długich i smakowitych obradach komisja konkursowa wyłoniła następujących laureatów:
Domowe przetwory z owoców (oceniono 32 produkty):
-
Gruszki w zalewie cytrynowej – Bożena Piasecka, Henrykowo
-
Konfitura z pigwowca - Danuta Broch, Gryźliny
-
Wiśnie z cynamonem w winiaku - Barbara Pepłowska, Nerwik
Domowe przetwory mięsne i rybne (oceniono 30 produktów)’
-
Golonka w sosie własnym - Wioletta Węgorzewska, KGW Marsjanki, Nowa Wieś
-
Pasztet z indyka - Bogumiła Kowalska, Tynwałd
-
Rybny bigos – Danuta Lipiak, Henrykowo
Domowe przetwory z warzyw (oceniono 50 produktów)
-
Dżem z dyni - Roksana Tyc, Szuć
-
Ogórkowe koreczki z kolendrą - Jadwiga Tomiałojć, Gryźliny
-
Marmolada z buraczków – Irena Bąbel, Węzina
Ponadto przyznano nagrodę specjalną ufundowaną przez Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce Kołu Gospodyń Wiejskich w Tolkmicku oraz trzy wyróżnienia: Jadwidze Jolancie Hirko z Jagodna– za smalec gotowany, Agnieszce Kobryń z Bisztynka za nutellę ze śliwek i Stowarzyszeniu Aktywnych Mieszkańców z Lubomina za grzyby w sosie słodko-kwaśnym.
Wręczenie nagród odbędzie się w dniu 22 września 2013 roku podczas Dożynek Wojewódzkich w Olsztynku. Pozostałym uczestnikom konkursu drobne upominki zostaną przesłane pocztą. Wszystkim serdecznie gratulujemy i… zapraszamy za rok!
Źródło
Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza
http://www.wmirol.org.pl