Operacja jest współfinansowana przez Unię Europejską ze środków EFRROW w ramach poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Konferencja podsumowująca projekt „Demonstracje z zakresu nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych”, odbyła się w dniach 27-28.02.2025 roku w Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym 4 Żywioły w Falentach pod Warszawą. Wydarzenie to wieńczyło 2 letnią współpracę między partnerami konsorcjum, którego Liderem jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie wraz z Partnerami Konsorcjum: Instytutem Zootechniki w Balicach, Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz 16 ośrodkami doradztwa rolniczego.
W ramach realizacji operacji zostały wykonane następującej działania:
- założono 40 obiektów demonstracyjnych w 39 gospodarstwach rolnych prowadzących chów i hodowlę bydła ras mięsnych pozostających pod kontrolą użytkowości mięsnej,
- przeprowadzono 456 wizyt (demonstracji) w gospodarstwach rolnych dla 2825 ostatecznych odbiorców z obszaru całego kraju,
- zorganizowano dwudniową konferencję podsumowującą realizację operacji dla 150 uczestników.
W ramach promocji i upowszechniania działań wykonanych w ramach operacji powstało wiele różnorodnych materiałów informacyjno – promocyjnych:
- 3 filmy instruktażowo – dydaktyczne z realizacji tematów demonstracji w gospodarstwach demonstracyjnych,
- broszura z zakresu nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych,
- raport podsumowujący zrealizowane demonstracje zawierający m. in. wnioski i rekomendacje dla hodowców bydła mięsnego na podstawie opracowanych instrukcji i dzienników obserwacji dla obiektów demonstracyjnych.
- na stronach www Partnerów operacji oraz w ogólnopolskich artykułach prasowych pojawiały się komunikaty, zdjęcia i relacje z przebiegu demonstracji w poszczególnych gospodarstwach.
- powstało wiele materiałów filmowych: liczne felietony w ogólnopolskim programie rolniczym w TVP1 „Agrobiznes”, film z przebiegu demonstracji, relacja filmowa z przebiegu konferencji.
- krótkie informacje o demonstracjach zamieszczano również w mediach społecznościowych operacji.
- w trakcie realizacji operacji powstały również materiały edukacyjne: ulotki, broszury, postery oraz prezentacje multimedialne.
Konferencję otworzyła Pani Edyta Wieczorkiewicz – Dudek – Zastępca Dyrektora Departamentu Innowacji, Cyfryzacji i Transferu Wiedzy w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podkreśliła szeroki zasięg i znaczenie przeprowadzonych działań dla rozwoju chowu i hodowli bydła ras mięsnych oraz dobrą współpracę partnerów projektu.
Następnie głos zabrał Dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Pan Mirosław Drygas rozpoczynając od podziękowań dla osób zaangażowanych w realizację projektu: doradców rolniczych, rolników, zarówno właścicieli gospodarstw, jak również odbiorców demonstracji oraz naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Instytutu Zootechniki w Balicach.
Uczestnikom spotkania zaprezentowano film obrazujący przebieg spotkań demonstracyjnych w gospodarstwach rolnych oraz wypowiedzi uczestników demonstracji.
Następnie głos zabrali panowie dr hab. Marcin Gołębiewski prof. SGGW oraz dr hab. Piotr Wójcik, prof. IZ – koordynatorzy projektu z ramienia Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Instytutu Zootechniki w Balicach. Naukowcy przybliżyli tematykę demonstracji oraz wprowadzili do dyskusji w panelach tematycznych, na których szczegółowo omówiono zagadnienia demonstracji pod kierunkiem opiekunów naukowych demonstracji.
W sesjach panelowych udział wzięli naukowcy z SGGW: dr hab. Marcin Gołębiewski prof. SGGW, dr inż. Jan Slósarz, dr inż. Marek Balcerak oraz z IZ w Balicach dr hab. Piotr Wójcik, prof. IZ, dr inż. Grzegorz Skrzyński, dr inż. Bartosz Szymik.
W podsumowaniu tej części spotkania, głos zabrali dr inż. Grzegorz Skrzyński oraz dr inż. Jan Slósarz, którzy przedstawili rekomendacje dla hodowców i producentów bydła mięsnego w oparciu o wyniki demonstracji.
W tej części konferencji udział wziął Pan Adam Nowak – Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który przedstawił aktualne wyzwania i uwarunkowania Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) w zapewnianiu stabilności i bezpieczeństwa żywnościowego oraz uczestniczył w dyskusji o tym, jak wzmocnić rolę rolników w systemie żywnościowym, poprawić konkurencyjność i odporność rolnictwa oraz jak zadbać o zrównoważony rozwój sektora rolnego.
Pierwszy dzień konferencji zakończył się prezentacją posterów przedstawiających gospodarstwa rolników biorących udział w projekcie oraz dobre praktyki i innowacje zastosowane podczas demonstracji.
W drugim dniu konferencji przedstawiono wykłady na następujące tematy:
- Światowe trendy w technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych - dr hab. Marcin Gołębiewski prof. SGGW,
- Bariery i atuty polskiej hodowli bydła ras mięsnych - dr inż. Marek Balcerak, dr inż. Grzegorz Skrzyński,
- Marketing i promocja produktów mięsa wołowego - dr inż. Marek Balcerak, dr inż. Bartosz Szymik,
- Perspektywy rozwoju rynku mięsa wołowego w Polsce na tle rynku światowego - dr hab. Kamila Puppel prof. SGGW, dr inż. Agata Karpowicz.
Konferencję zakończył panel dyskusyjny z udziałem przedstawicieli hodowców – reprezentantów gospodarstw demonstracyjnych, doradców z ośrodków doradztwa rolniczego, naukowców. W panelu głos zabrał również pan Janusz Piotrowski reprezentujący Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. W dyskusji omówiono w szczególności perspektywy rozwoju rynku wołowiny w kontekście rosnących wymagań konsumentów dotyczących jakości i zrównoważonej produkcji oraz jak nowoczesne technologie mogą pomóc sprostać tym oczekiwaniom. Omówiono również szanse na współpracę grupową między gospodarstwami prowadzącymi chów bydła mięsnego i możliwości dla indywidualnych rolników w sprzedaży bezpośredniej i Rolniczym Handlu Detalicznym. Dyskusję podsumowano przedstawiając perspektywę współpracy między naukowcami a praktykami rolniczymi w kontekście nowych uwarunkowań WPR oraz możliwości wdrażania innowacyjnych rozwiązań w hodowli bydła mięsnego.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/