Organizacja pozarządowa MSC zaprasza wszystkich partnerów oraz interesariuszy do udziału w międzynarodowej konferencji „Zrównoważone rybołówstwo i certyfikacja produktów rybnych w Europie Centralnej: dobre praktyki, szanse, wyzwania”, która odbędzie się już 25 września 2018 r. w Warszawie.
Pierwszy raz w Warszawie krajowi i zagraniczni prelegenci przedstawią dane dotyczące zrównoważonych połowów, rozwoju programu certyfikacji, przykłady współpracy krajowej i międzynarodowej oraz działania edukacyjne, marketingowe i PR.
Podczas konferencji odbędą się trzy sesje. Pierwsza poświęcona zostanie zrównoważonemu rybołówstwu. Podczas sesji przedstawiony zostanie Standard Zrównoważonego Rybołówstwa MSC, przykład zrównoważonych połowów w Islandii oraz projekt NESUfish dotyczący rybołówstwa małoskalowego w Europie. Druga sesja poświęcona zostanie globalnemu rynkowi certyfikowanych produktów, z uwzględnieniem specyfiki Europy Centralnej. Podczas sesji wystąpią przedstawiciele organizacji MSC oraz producenci i sieci zaangażowani w Program MSC w Polsce. Trzecia sesja dotyczyć będzie zrównoważonego rybołówstwa w działalności organizacji pozarządowych: przedstawione zostaną przykłady kampanii i projektów realizowanych przez MSC, WWF i fundację Ratuj Ryby.
Konferencja odbędzie się 25 września 2018 (wtorek), w godzinach 9.45 – 16.30, w Centrum Zarządzania Innowacjami i Transferem Technologii Politechniki Warszawskiej, ul. Rektorska 4, Warszawa. Udział w konferencji jest bezpłatny, konieczna jest jednak wcześniejsza rejestracja na stronie konferencji. W trakcie spotkania zapraszamy na lunch. Zapewniamy tłumaczenie symultaniczne.
Program Konferencji oraz dodatkowe informacje można znaleźć na stronie: www.msc.org/pl/konferencja
***
MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchu dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie.
Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia.
Już ponad 350 rybołówstw z ponad 35 krajów świata posiada certyfikat MSC, a ponad 70 kolejnych przechodzi obecnie proces certyfikacji, co przekłada się na ponad 12% światowych połowów dzikich ryb z certyfikatem MSC. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już ponad 29 000 produktów w ponad 100 krajach. W Polsce dostępnych jest już ponad 700 produktów, które można znaleźć w największych sieciach handlowych.
www.msc.org/pl