Wielkopolska Izba Rolnicza, Wielkopolski Związek Hodowców Trzody Chlewnej oraz Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego organizują konferencję poświęconą bieżącym problemom hodowców i producentów trzody chlewnej. Odbędzie się ona w dniu 8 lutego br. w auli Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, przy ulicy Wojska Polskiego 71d. Początek o godz. 10.00.
Tematyka konferencji:
- Opłacalność produkcji żywca wieprzowego – Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego;
- Globalne trendy produkcji i spożycia wieprzowiny – Karol Bujoczek Redaktor Naczelny TOP AGRAR Polska;
- Detaliczna cena mięsa na tle ceny tucznika oraz działalność Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego jako instrumentu wsparcia hodowców i producentów – Andrzej Frąckowiak Przewodniczący Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego;
- Zmiany wynikające z nowelizacji ustawy o grupach producenckich oraz instrumenty wsparcia dla producentów trzody chlewnej – Agencja Rynku Rolnego,
- Bezpieczeństwo produkcji żywca wieprzowego i przetwórstwa mięsa, jako zadanie służb weterynaryjnych – Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii;
- Zakłady przetwórcze, jako ważki element łańcucha żywnościowego – Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Integracja producentów żywca wieprzowego – Stowarzyszenie Grupy Wielkopolskie.
W drugiej części konferencji odbędzie się Forum Dyskusyjne, podczas którego zostaną wypracowane kierunki działań mające na celu poprawę sytuacji w sektorze hodowli i produkcji żywca wieprzowego.
Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej (-) Piotr Walkowski |
Prezes Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej (-) Grzegorz Majchrzak |
Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego (-) Krzysztof Grabowski |
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/