Informacja o warunkach eksportu wieprzowiny na rynek Portoryko, Guam, Marianów Północnych

W nawiązaniu do zainteresowania eksportem wieprzowiny na rynek Portoryko, Główny Lekarz Weterynarii informuje o warunkach eksportu ww. towarów na wskazany rynek.

Portoryko jest uznawane za część Stanów Zjednoczonych, w związku z powyższym, wywóz mięsa wieprzowego i produktów z wieprzowych z Polski do Portoryko jest objęty odpowiednimi regulacjami właściwych służb USA, a także podlega restrykcjom nałożonym na Polskę przez amerykańską służbę Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS).

Wysyłki mięsa wieprzowego i produktów mięsnych wieprzowych z Polski mogą być prowadzone wyłącznie z polskich zakładów uprawnionych do eksportu na rynek USA, przy użyciu następujących bilateralnie uzgodnionych z USA wzorów świadectw:

 - Urzędowe świadectwo weterynaryjne dla świeżego mięsa i podrobów eksportowanych do Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej

 - Urzędowe świadectwo weterynaryjne dla produktów mięsnych eksportowanych do Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej.

Jednocześnie, takie same zasady eksportu mięsa wieprzowego i produktów z mięsa wieprzowego z Polski obowiązują w innych terytoriach zamorskich USA, jak Mariany Północne i Guam.

Powyższe informacje zostały przekazane do lokalnych jednostek Inspekcji Weterynaryjnej.

 

 Źródło
 Główny Inspektorat Weterynarii
 https://www.wetgiw.gov.pl/

125ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: mięsa; eksportu; produktów; wieprzowego; portoryko; ; warunkach; stanów; polski; wieprzowiny; mięsnych; urzędowe; weterynaryjne; eksportowanych; zjednoczonych; ameryki; wieprzowych; ś;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »