III Ogólnokrajowa konferencja na temat śruty rzepakowej

 

1

„Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej” to tytuł konferencji, której trzecia edycja odbyła się 19 listopada br. we Włoszakowicach w powiecie leszczyńskim. W tym roku spotkanie koncentrowało się wokół możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu drobiu oraz bydła mięsnego.

23

Rzepak to w Polsce najpopularniejsza roślina oleisto-białkowa. Jesteśmy trzecim producentem rzepaku w Europie (po Niemczech i Francji), wśród hodowców jednak pokutują stereotypy, które sprawią że potencjał śruty rzepakowej jako źródło białka paszowego pozostaje niewykorzystany. Do zmiany tego stanu rzeczy miała przyczynić się konferencja, w której udział wzięli rolnicy oraz przedstawiciele firm, organizacji i instytucji działających w otoczeniu rolnictwa. Organizatorami spotkania byli Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, Wielkopolska Izba Rolnicza oraz Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych. Patronat nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

45

W trakcie konferencji zadano wiele pytań dotyczących bezpieczeństwa stosowania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w żywieniu drobiu i bydła mięsnego. Dyskutowano nad tym jak zwiększyć jej wykorzystanie w żywieniu zwierząt oraz walczyć ze stereotypami powtarzanymi przez lobby sojowe i organizacje ekologiczne.

67

Rzepak to tańsze źródło białka i realna alternatywa dla soi przekonywali prelegenci obalając jednocześnie mity na temat właściwości antyżywieniowych śruty rzepakowej, które pokutują wśród producentów. Podsumowaniem konferencji była debata ekspercka, w której udział wziął min. Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski. Prezes WIR zwracał uwagę, że to producenci są motorem napędowym zmian na wsi, którzy przy wsparciu świata nauki sięgają po nowe, innowacyjne rozwiązania. Czynnikiem decydującym jest tutaj czynnik ekonomiczny. Stosowanie śruty rzepakowej w żywieniu zwierząt to rozwiązanie nowe do, którego trzeba hodowców przekonać. Problemem jest niechęć rolników, którzy mają w pamięci informacje przekazywane kilkanaście lat temu, kiedy to technologia przerobu oraz odmiany były zupełnie inne. Zadaniem organizacji i związków branżowych jest szerzyć świadomość i dobrą praktykę w zakresie wykorzystania śruty rzepakowej.

Opracowanie: Katarzyna Strzyż

 

 Źródło
 Wielkopolska Izba Rolnicza
 http://www.wir.org.pl/

125ml milk

1
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: śruty; rzepakowej; żywieniu; której; drobiu; bydła; rzepaku; wśród; hodowców; pokutują; źródło; białka; ogólnokrajowa; wykorzystania; udział; organizacji; prezes; ;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »