Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie zorganizowało w dniach 1-2.03.2018 r. szkolenie dla doradców rolniczych z całej Polski na temat „Rola i znaczenie drobiu w żywieniu człowieka”. Wykłady prowadziła Pani mgr Wanda Baltaza – doktorantka Uniwersytetu medycznego w Warszawie. Następnie uczestnicy zostali przewiezieni do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tony Halika na pokaz kulinarny połączony z wykładami i warsztatami. Wykłady dotyczące zarówno hodowli jak i wartości odżywczej mięsa gęsi w Ożarowie Mazowieckim wygłosili Pan Andrzej Klonecki i Pani dr inż. Halina Bielińska.
Następnie w pracowni gastronomicznej, przedstawicielka Fundacji Pani Anna Marek zaprezentowała luzowanie gęsi (usuwanie kości), oraz przedstawiła sposób i zasady sporządzania innych potraw z mięsa gęsi (gęsi pipek – potrawa kuchni żydowskiej, nadziewana skóra z szyi gęsi i pierogi z farszem) przy aktywnym wsparciu uczestniczek szkolenia. Po warsztatach kulinarnych wszyscy uczestnicy degustowali potrawy z gęsi. Sponsorem części warsztatowej szkolenia był Pan Andrzej Klonecki - prezes Fundacji Hodowców Polskiej białej Gęsi z województwa kujawsko-pomorskiego.
Mięso z gęsi stanowi od wieków stałą pozycję w jadłospisie Polaków. Takie produkty lokalne jak gęsi pipek, półgęsek, smalec, pasztety czy inne wyroby z gęsiny, są naturalnym zasobem dziedzictwa kulinarnego regionu Kujaw i Pomorza. Wysoki poziom dobrostanu pozwala zaliczać gęsinę do zdrowej żywności posiadającej unikatowe walory smakowe i zdrowotne. Gęsi te chowane są w ekologicznym, czystym środowisku dzięki istnieniu dużej dostępności naturalnych pasz, zielonek, korzystaniu ze swobodnych wybiegów i dostępności wody. Mięso funkcjonalne z gęsi może być uznawane za antidotum na choroby XXI wieku i zmęczenie cywilizacyjne. Konsumpcja tradycyjnych wyrobów z gęsiny jest formą wsparcia całego sektora rolnictwa dbającego o zachowanie dziedzictwa kulinarnego polskich regionów.
Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi jest organizacją pozarządową, której głównym zadaniem jest tworzenie warunków dla rozwoju hodowli gęsi oraz poszukiwanie rozwiązań gospodarczych na rzecz zwiększania podaży gęsiny oraz pierza i puchu. Wielowiekowe tradycje i dobrostan regionu, sprzyjają krajowej i międzynarodowej promocji gęsiny jako produktu lokalnego i reliktu dziedzictwa kulinarnego. Fundacja promuje unikatowe wartości zdrowotne gęsiny oraz ekologiczne walory gęsiego pierza i puchu. W środowiskach rolnictwa, gospodarki żywnościowej, odpowiedzialnego społecznie biznesu, sfery naukowo-badawczej i doradczej, fundacja prezentuje zintegrowaną ofertę, której celem jest, na bazie gęsiny – krajowa promocja produktów żywnościowych województwa kujawsko – pomorskiego, spełniających najwyższe standardy zdrowotne.
Linki do filmów:
https://www.youtube.com/watch?v=_xB_85WslMk
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/