lkanaście lat temu Amerykanin Jesse Avshalomov wpadł na pomysł, aby świętować dzień tego złocistego trunku. Internet to podchwycił i tak w pierwszy piątek sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. Z tej okazji postanowiliśmy się rozprawić z mitami na temat piwa.
Jesse Avshalomov, właściciel baru w Kalifornii, postanowił w 2007 r. uczcić piwo i jego twórców, piwowarów. Początkowo święto miało lokalny charakter, ale z czasem trafiło do 80 krajów na całym świecie. W tym dniu obdarowujemy przyjaciół piwem i wspólnie raczymy się smakiem tego znakomitego trunku. Czy jednak wszystko wiemy o piwie? Sprawdźmy.
1. Głównym składnikiem piwa jest chmiel
MIT. Taka opinia jest powszechna, chociaż nie do końca prawdziwa. Piwo produkuje się ze słodu jęczmiennego, wody i drożdży. Chmiel jest ważnym składnikiem, bo dodaje napojowi goryczki, ale jest dodawany do piwa jako przyprawa, w niewielkich ilościach.
- Chmiel to kwintesencja dobrego piwa, wiedzą o tym zarówno piwowarzy prywatni, pasjonaci, jak i piwowarzy browarów rzemieślniczych, czy restauracyjnych – przekonuje Zbigniew Siedlarczyk, prezes spółki Polski Eko Chmiel.
- Faktycznie jednak ilość chmielu w piwie jest niewielka, podobnie jak przypraw w zupie – dodaje Siedlarczyk.
2. Piwo tuczy
TROCHĘ PRAWDA, TROCHĘ MIT. Piwo, jak każdy napój alkoholowy, jest kaloryczne. W zależności od rodzaju ma od 40 do 100 kcal w 100 ml. Duże piwo dostarcza więc około 250 kcal. To często mniej niż sok owocowy, po który sięgamy bez wyrzutów sumienia. Jednak to nie samo piwo odpowiada za „piwny brzuszek”. Chmiel zawiera lupulinę, która pobudza apetyt. Badania wykazały, że pijąc piwo, chętniej sięgamy po tłuste i słone przekąski niż zdrowe dania.
3. Piwo bezalkoholowe jest zdrowe
PRAWDA. Piwa o zerowej zawartości procentów przez wielu dietetyków polecane są sportowcom – szybko uzupełniają elektrolity oraz makro- i mikroelementy. Można je stosować także w codziennej diecie, bo mają niską kaloryczność.
– Rynek piw bezalkoholowych i niskoalkoholowych stale się rozwija, bo klienci nie chcą rezygnować ze smakowania piwa ze względu na zawarty w nim alkohol. Jeżdżą rowerem, uprawiają sport, więc coraz chętniej sięgają po chmielowy napój bez procentów – uważa Zbigniew Siedlarczyk, prezes spółki Polski Eko Chmiel.
4. Piwo z puszki jest gorsze niż z butelki
MIT. Miłośnicy piwa często mówią, że piwo z puszki ma metaliczny smak. Można odnosić takie wrażenie, gdy pije się je prosto z puszki. Badania konsumenckie wykazały jednak, że piwo z puszki i butelki smakuje tak samo. Puszki z piwem są wykonane z aluminium i pokryte od środka specjalnym lakierem spożywczym, dlatego opakowanie nie ma wpływu na smak. Puszka jest nawet lepsza niż butelka, ponieważ nie przepuszcza światła. Wystarczy więc przelać piwo z puszki do szklanki, a złudzenie metalicznego smaku zniknie.
5. Im zimniejsze piwo, tym lepsze
MIT. Schłodzone piwo lepiej smakuje niż ciepłe, jednak nadmierne schłodzenie go zabija smak i aromat napoju. Jasne piwa najlepiej smakują, gdy mają temperaturę 4-5 stopni Celsjusza, a ciemne – 9-11 stopni. Najlepiej kierować się w tym względzie zaleceniami producenta umieszczonymi na opakowaniu.
6. Wybieraj piwo raczej w brązowej butelce
PRAWDA. Zielona butelka bardziej przepuszcza promienie słoneczne niż brązowa. Jeśli piwo trzymamy na słońcu, pogarsza się jego smak. Dlatego lepiej wybierać piwa w brązowych butelkach i przechowywać je w ciemnym i chłodnym miejscu.
7. Piwo z beczki jest gorsze niż z butelki
MIT. Piwo z kega jest takiej samej jakości jak butelkowane. Różni je jedynie zawartość dwutlenku węgla, która w beczce jest niższa. Dużo jednak zależy od tego, jak pub przechowuje piwo i jak barman serwuje napój. Beczki powinny być szczelnie zamknięte i przechowywane do trzech miesięcy. Barman musi dbać o czystość instalacji do nalewania i podawać napój w odpowiednio schłodzonych szklankach.
8. Piwo pasteryzowane jest gorsze
MIT. Pasteryzacja wpływa na trwałość piwa i wydłuża czas jego przechowywania. Nie ma jednak wpływu na jakość trunku.
9. Piwo szkodzi zdrowiu
TROCHĘ PRAWDA, TROCHĘ MIT. Jak każdy alkohol spożywany w nadmiernych ilościach piwo może zaszkodzić zdrowiu. Jednak pite w umiarkowanych dawkach może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jak twierdzą włoscy badacze, piwo obniża ryzyko wystąpienia chorób serca oraz pojawienia się kamieni nerkowych. Zdaniem fińskich naukowców odpowiada za to znajdujący się w piwie chmiel, który spowalnia proces usuwania wapnia z kości, a to jest właśnie przyczyną powstawania kamieni nerkowych. Piwa nie powinny pić kobiety w ciąży ani dzieci.