Corocznie 25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności. Święto obchodzone jest od 2013 roku, a jego inicjatorami są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie to ma na celu propagowanie rodzimych artykułów spożywczych i ich wytwórców.
Data nie jest przypadkowa – pod koniec sierpnia stragany i sklepowe półki są pełne świeżych polskich warzyw i owoców, a rolnicy świętują dożynki i cieszą się zbiorami. Celem Dnia Polskiej Żywności jest przypomnienie jak ciekawa i bogata jest oferta rodzimych producentów żywności. Wydarzenie nie promuje jednego produktu, ale całą branżę.
To święto jest idealną okazją, aby powrócić do nieco zapomnianych już, klasycznych dań, ale także by odświeżyć stare lub na nowo zinterpretować dobrze znane przepisy kulinarne. Nawet „stare, dobre” potrawy można przyrządzić w niecodzienny sposób, wystarczy zajrzeć do blogów kulinarnych! Tam jest mnóstwo inspiracji na bardzo ciekawe potrawy i przekąski.
W Dniu Polskiej Żywności warto przygotować sobie posiłek przygotowany tylko z rodzimych, polskich składników, poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. W ramach Dnia Polskiej Żywności organizowane są różne konkursy, plebiscyty i promocje na wybrane artykuły spożywcze.
Jako Wielkopolska Izba Rolnicza od lat promujemy polskie produkty i potrawy polskiej kuchni. Organizujemy konkursy kulinarne oraz wydarzenia promujące polskie tradycyjne potrawy, w szczególności zaś – specjały kuchni wielkopolskiej.
Najnowszym konkursem jest ogłoszony właśnie konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny, realizowany w ramach zadania „Smacznie i zdrowo z polską wieprzowiną”. Konkurs sfinansowany jest ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Więcej na stronie: http://wir.org.pl/asp/konkurs-kulinarny-smacznie-i-zdrowo-z-polska-wieprzowina,1,artykul,1,3887
Jako Wielkopolska Izba Rolnicza promujemy także skracanie łańcuchów dostaw i zachęcamy do kupowania produktów od lokalnych dostawców oraz bezpośrednio od rolników i ogrodników, w myśl hasła: „Chcesz mieć pracę i dawać pracę? Kupuj to, co polskie!”.
Opracowanie: Grzegorz Wysocki, na podstawie materiałów ze strony Kalbi.pl oraz własnych.
Grafika: Grzegorz Wysocki
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/