Rolnictwo regeneratywne było tematem konferencji zorganizowanej przez CDR w Radomiu. To nic innego jak powrót do naturalnego gospodarowania współgrającego z naturalnym środowiskiem i jego ekosystemami.
To rolnictwo, którego głównym zadaniem jest odtworzenie i utrzymanie potencjału plonotwórczego gleby i całego agroekosystemu, poprzez prowadzenie takiej produkcji, która nie szkodzi środowisku przyrodniczemu. Rolnictwo regeneratywne to rolnictwo charakteryzujące się ujemnym śladem węglowym (ang. Carbon Negative Agriculture),. redukującym CO2.
Rolnictwo regeneratywne wykorzystuje szereg założeń z systemu rolnictwa integrowanego, ekologicznego, permakultury (samoregulujące się systemy rolnicze na wzór ekosystemów naturalnych) i rolnictwa precyzyjnego.
Rolnicy już stosują wiele z tych praktyk, nie zdajać sobie sprawy, że to właśnie rolnictwo regenaratywne. Wychodzą temu naprzeciw praktyki zaproponowane w Krajowym Programie Strategicznym – ekoschematy. Obecnie trwają konsultacje społeczne już III wersji KPS.
Naturalnemu rolnictwo sprzyja oczywiście rolnictwo ekologiczne, i programy rolnośrowiskowo-klimatyczne oraz rolnictwo zrównoważone.
Praktykami, które dążą do odtworzenia naturalnych zależności w środowisku i są elementami rolnictwa regeneratywnego to:
- bezorkowa uprawa gleby,
- uprawa roślin okrywowych,
- uprawa roślin na zielony nawóz,
- zwiększenie bioróżnorodności uprawianych roślin - więcej gatunków w płodozmianie,
- zwiększenie retencji wody w glebie,
- połączenie produkcji roślinnej ze zwierzęcą,
- dbałość o dobrostan zwierząt,
- stosowanie nawozów naturalnych,
- ograniczenie zużycia nawozów - zrównoważone nawożenie i ograniczenie ilości środków ochrony roślin - integrowana ochrona roślin.
Stosując te praktyki osiągniemy korzyści nie tylko dla środowiska, ale również dla ludzi. Bo żywność wyprodukowana w zgodzie naturą jest zdrowa i korzystnie wpływa na organizm człowieka. Spożywając taką żywność stajemy się zdrowymi i bardziej odpornymi na różne czynniki wpływające niekorzystnie na nasze organizmy. Niewątpliwie te praktyki pozwolą przywrócić równowagę w środowisku i osiągnąć następujące korzyści:
- odpowiednia (prawidłowa) gospodarka materią organiczną gleby - bilans materii organicznej w płodozmianie powinien być dodatni,
- zwiększenie żyzności gleb,
- produkcja żywności wysokiej jakości oraz odpowiedniej jakości pasz,
- ochrona gleby, wody i powietrza przed skażeniami, szczególnie pochodzenia rolniczego,
- zmniejszenie zużycia środków ochrony roślin i nawozów,
- oszczędność nakładów energetycznych, uproszczenia uprawowe,
- zwiększenie bioróżnorodności agroekosystemów, gleby i lądowych,
- kształtowanie kulturowego krajobrazu rolniczego.
- produkcja wysokiej jakości żywności oraz paszy,
- prawidłowa gospodarka materią organiczną gleby,
- poprawa właściwości bio-fizyko-chemicznych (zwłaszcza pH) i wzrost potencjału plonotwórczego gleby,
- ochrona gleby, wody i powietrza przed skażeniami pochodzenia rolniczego,
- ograniczenie nakładów materiałowych (środki ochrony roślin, nawozy mineralne),
- oszczędność energii.
Niestety do takich praktyk nie wszyscy rolnicy są przekonania, lub nieświadomi, zwłaszcza krajów biednych. Tam ani rządy a tym bardziej zwykli ludzie nie dbają o środowisko. Żyją z dnia nadzień niszcząc coraz bardziej własne otoczenie. To jak podcinanie gałęzi na które się siedzi.
Kraje bogatsze, w tym europejskie doskonale zdają sobie sprawę z tego co się dzieje ze środowiskiem naturalnym i na wszelkie sposoby starają się nie oddziaływać szkodliwie na naturę. Jednak żeby sukces był pewien, to takie działania powinien prowadzić cały Świat. Nie tylko w obszarze rolnictwa ale we wszystkich gałęziach światowej gospodarki. Tak niestety się nie dzieje.
M. Ceglarek
Źródło; Materiały konferencyjne: „Rolnictwo Regeneratywne”
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/